X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1430
Preşedintele stiri: 4021

Scandal în Parlament! Serafim Urechean a prezentat spre aprobare un raport falsificat?

23 noi. 2013,, 01:56   Politică
12992 5
Foto: moldnews.md
Parlamentul a contramandat examinarea raportului Curţii de Conturi (CC) cu privire la administrarea şi utilizarea surselor financiare publice şi proprietăţii publice de stat pentru anul 2012 "în legătură cu posibila falsificare a acestuia".

Potrivit agenţiei "INFOTAG", raportul a fost prezentat vineri, de către preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Urechean, care a criticat activitatea unui şir de instituţii de stat, care, potrivit demnitarului, "se comportă neglijent faţă de cerinţele şi recomandările CC".

"La finele verificărilor am adresat peste 1,5 mii de solicitări şi recomandări la numeroase instituţii de stat, dar au fost îndeplinite doar o treime. Din octombrie 2011 pînă în septembrie 2013 Curtea de Conturi a depistat 28 de încălcări, cum ar fi abuz de atribuţii, neglijenţă, falsificarea documentelor oficiale, furturi deosebit de mari în anumite instituţii", a spus Urechean.

Preşedintele CC a comunicat că "în baza materialelor verificărilor au fost intentate 15 cauze penale".

"Cele mai grave incălcări au fost înregistrate la Banca de Economii (ВЕМ), Aeroportul Chişinău, în rezultatul cărora statului i-au fost cauzate prejudicii de milioane de lei. A fost intentat dosar penal şi în privinţa administraţiei teatrului "Luceafărul" şi Ministerului Culturii, unde a fost înregistrat abuz de atribuţii", a adăugat Serafim Urechean. Însă unii deputaţi au observat că anumite documente au apărut în raport după ce acesta a fost aprobat.

"Domnule Urechean, cum aţi putut să aprobaţi raportul pe data de 3 octombrie dacă în acesta persistă documente datate cu 7 octombrie? Sau raportul este falsificat sau nu aţi fost atent la întocmirea acestuia. În cazul în care documentul este falsificat, atunci trebuie imediat să întrerupem orice discuţii în privinţa raportului", a spus liberalul Valeriu Munteanu.

Potrivit deputatului, "este vorba despre încălcările Curţii de Conturi, prevăzute de Codul Penal al RM, iar însuşi conducerea organului nu are dreptul să-şi exercite atribuţiile". "Aţi adăugat în raport documente care nu au fost votate, ceea ce înseamnă că nu putem afirma că datele prezentate în acest raport sînt fiabile".

Şeful Comisiei economie, buget şi finanţe, liberal-democratul Veaceslav Ioniţă, la fel, a solicitat întreruperea imediată a discuţiilor, pronunţîndu-se pentru audierea Curţii de Conturi. "Conducerea CC a inclus în raport documente inexistente la momentul aprobării. Dacă avem de-a face cu falsificarea documentelor atunci avem mari probleme şi trebuie să ne adunăm în regim de urgenţă şi să decidem ce facem mai departe. Propun speakerului să înceapă pregătirile pentru anunţarea concursului de desfăşurare a auditului la Curtea de Conturi", a spus Ioniţă. În final, preşedintele parlamentului, Igor Corman, a decis să oprească discutarea subiectului şi să-l excludă de pe agenda zilei.

Pe Serafim Urechean o astfel de reacţie nu l-a uimit. "Să vină experţii şi să desfăşoare auditul, nu avem de ce ne teme", a subliniat preşedintele Curţii de Conturi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?