Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Ofițerii CNA și SIS vor testa funcționarii publici la mită

14 noi. 2013,, 15:59   Politică
3975 0
Foto: noi.md
Deputații din Parlamentul Republicii Moldova au aprobat în prima lectură mai multe proiecte de lege ce țin de reforma în sistemul de justiție.

Astfel, primul proiect se referă la răspunderea disciplinară a judecătorilor. Proiectul prevede că magistrații vor fi atrași la răspundere disciplinară pentru comiterea, în timpul desfășurării activității, a unor abateri, printre care: aplicarea în mod intenționat, din rea-voință, a legii, contrar practicii judiciare uniforme; incompetențe profesionale grave și evidente, imixiunea în activitatea de înfăptuire a justiției a altui judecător; nerespectarea secretului deliberării etc.

Pentru aceste abateri legea prevede mai multe sancțiuni disciplinare, printre care reducerea salariului lunar de la 15% la 30% pentru o perioadă de la trei luni pînă la 1 an, eliberarea din funcția de judecător, de președinte sau vicepreședinte de instanță.

Un alt proiect votat în prima lectură este proiectul legii privind testarea integrității profesionale. Subiecții pasibili testării integrității sînt agenții publici și entitățile publice în care activează sau sînt angajați. Testarea se efectuează de către colaboratorii Centrului Național Anticorupție și Serviciului de Informații și Securitate.

Vor trece testul de integritate profesională funcționarii din următoarele instituții: autoritățile administrației publice centrale (ministere, Cancelaria de Stat, alte autorități subordonate guvernului), Secretariatul Parlamentului, Aparatul Președintelui RM, CSM, CC, instanțele judecătorești de orice nivel, organele procuraturii de orice nivel, SIS, Serviciul de Protecție și Pază de Stat, Centrul pentru Drepturile Omului, Curtea de Conturi, CEC, CNI, CNPF, BNM, autoritățile publice locale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?