X 
Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

Ștanski: Statutul Transnistriei a fost elaborat de oameni care trăiesc de 20 de ani într-un stat nerecunoscut

13 noi. 2013,, 11:50   Societate
2025 0
Foto: obzormd.com
Ministrul afacerilor externe al autoproclamatei rmn, Nina Ştanski, consideră că statutul Transnistriei "a fost elaborat de oameni care de peste 20 de ani trăiesc într-un stat nerecunoscut, dar independent".

Potrivit Agenţiei "Infotag", care face referire la un comunicat al ministerului de externe tiraspolean, Ştanski a făcut această declaraţie la întrevederea de marţi cu o delegaţie a Fundaţiei ”Marshall” din Germania, delegaţie compusă din jurnalişti, experţi şi diplomaţi din diferite ţări.

"Tiraspolul nu poate purta negocieri referitoare la statutul rmn, pentru că acesta deja a fost definit, nu de către elita politică şi negociatori, ci de oamenii care timp de peste 20 de ani trăiesc într-un stat nerecunoscut, dar independent. Voinţa acestor oameni a fost confirmată în repetate rînduri la referendumuri", a amintit reprezentanta Tiraspolului, invocînd, în particular, şi rezultatele plebiscitului întregului popor din 17 septembrie 2006, la care majoritatea transnistrenilor a pledat pentru independenţa Transnistriei şi aderarea ei ulterioară la Federaţia Rusă.

Răspunzînd la întrebarea care va fi viitorul Transnistriei după ce Ucraina şi R.Moldova vor semna Acordul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Uniunea Europeană (Deep and Comprehensive Free Trade Area, DCFTA), Ştanski a vorbit despre problemele cu care se confruntă agenţii economici transnistreni "după blocada economică din anul 2006, cînd întreprinderile cu activităţi economice externe din rmn au fost silite să se înregistreze în R.Moldova".

"Ca rezultat, întreprinderile transnistrene suportă o impozitare dublă, transferînd anual circa $30 mil. la bugetul Moldovei; sînt nevoite să achite taxe vamale la transportarea mărfurilor peste frontiera moldo-transnistreană; au probleme cu livrările de materii prime din cauza măsurilor de blocaj din partea Chişinăului; pierd cîte 1,5 milioane din cauza restricţiilor la transporturile de mărfuri", a afirmat principalul negociator transnistrean.

În opinia acesteia, Transnistria, în cadrul acordului propus cu privire la DCFTA, "va continua să depindă de Moldova şi nimeni nu va putea garanta că Chişinăul nu va reîncepe să schimbe regulile de joc, cu atît mai mult cu cît zeci de dosare în privinţa întreprinderilor transnistrene au fost intentate în instanţele de judecată moldoveneşti".

"Anume pentru acest motiv, liderul Transnistriei, Evgheni Şevciuk, la recenta Conferinţă privind măsurile de consolidare a încrederii, din Germania, a propus elaborarea unei formule speciale pentru rmn şi consfinţirea acesteia într-un protocol special la Acordul privind Zona de Liber Schimb cu UE, pe care Moldova se pregăteşte să-l parafeze", a subliniat Ştanski, apreciind că o asemenea formulă "ar putea deveni un instrument de lucru pentru asigurarea funcţionării economiei Transnistriei în condiţii noi, pînă la rezolvarea conflictului moldo-transnistrean".

"Mi se pare că în UE se conştientizează faptul că exercitarea de presiuni asupra Transnistriei nu este constructivă. Transnistria doreşte să facă comerţ atît cu Uniunea Europeană, cît şi cu Rusia, dar şi cu alte state din CSI", a declarat Ştanski.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?