Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Membrul Congresului Civic Igor Căldare îl acuză pe Nicolae Timofti de „trădare de stat”

12 noi. 2013,, 12:36   Societate
7770 1
Foto: wordpress.com
Nicolae Timofti, care ocupă postul de președinte al Republicii Moldova, este acuzat de trădare de stat. Acest lucru l-a declarat într-un interviu pentru blog 57 activistul pentru drepturile omului, membrul Congresului Civic, Igor Căldare.

Potrivit lui Căldare, la sfîrșitul lunii august în administrația președintelui a parvenit un pachet de documente de la SIS care conținea o descriere detaliată a delapidării de bani în proiectul pentru asigurarea securității frontierei UE - Republica Moldova.

Cu toate acestea, potrivit activistului, Timofti a ascuns această informație de Consiliul Suprem de Securitate, punînd astfel în pericol securitatea națională. Căldare a amintit că, potrivit articolului 337 din Codul penal al Republicii Moldova, pentru înaltă trădare este prevăzută pedeapsa cu 12-20 de ani în închisoare.

Despre faptul tăinuirii acestei informații au fost, de asemenea, informați 28 de ambasadori ai țărilor UE, membrii Comitetului de politică și de securitate a UE, care au vizitat Chișinăul pe 2 octombrie a acestui an.

Caldari a spus că a avut o întîlnire cu procurorul general adjunct, Valeriu Bodean, căruia i-a fost transmisă o parte de informații cu privire la crimele comise în cadrul proiectului "Rețeaua de Comunicații Fixe și Mobile pentru Serviciul Grăniceri din Republica Moldova , de la Ungheni la Giurgiulești » , № 2009/210-609 , precum și faptele de trădare de stat a lui Timofti.

Proiectul a fost lansat în 2009, cînd licitația pentru implementarea lui a fost cîștigată de corporația transnațională Ericsson în consorțiu cu Motorola, care a comandat punerea în aplicare a tuturor activităților filialei Ericsson din Republica Moldova.

Pentru punerea în aplicare a primei faze a proiectului în 2009, UE a alocat 10 milioane 200 de mii de euro. Potrivit reprezentantului companiei suedeze, suma totală a delapidărilor în cadrul proiectului ajunge la 420.000 de euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?