Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

În Moldova sînt 220 de mii de ruși, dintre care majoritatea locuiesc pe malul stîng al Nistrului

11 noi. 2013,, 15:12   Societate
3264 0
Foto: noi.md
(Interviu oferit în exclusivitate Agenţiei "Infotag" de către şeful Secţiei consulare a Ambasadei Rusiei în Moldova, Vladimir Malîşev)

"Infotag": În cadrul recentei întruniri a şefului misiunii diplomatice a Federaţiei Ruse în Moldova, Farid Muhametşin, cu liderul transnistrean Evgheni Şevciuk a fost numită cifra de 210 mii de persoane, cifră ce reflectă numărul deţinătorilor de paşapoarte ruse, care locuiesc în Moldova. Cît de exactă este această informaţie şi care este tempoul de obţinere a cetăţeniei Federației Ruse, dacă e să comparăm malul stîng cu cel drept ale Nistrului?

Vladimir Malîşev: Estimările Ambasadei se bazează pe faptul că în Moldova sînt domiciliaţi în jur de 220 de mii de cetăţeni ai Rusiei. La evidenţă consulară stau un pic mai mult de 213 mii de cetăţeni ruşi.

În ce priveşte obţinerea cetăţeniei ruse de către locuitorii Moldovei, nu putem să vorbim despre compararea acestui proces pe diferite maluri ale Nistrului. Cerere de acordare a cetăţeniei ruse pot depune doar acele persoane care, conform legislaţiei ruse, au dreptul la aceasta. Astfel de drepturi, pentru cetăţenii care nu sînt domiciliaţi în Rusia, sînt puţine. Aceasta nu depinde de ţara sau de regiunea unde locuieşte persoana.

Copiilor le este cel mai uşor să obţină cetăţenia rusă, este destul ca unul dintre părinţi să fie cetăţean al Federației Ruse şi celălalt părinte să fie de acord. Deja în 2013, la Ambasada F. Ruse în Moldova, cetăţenie au primit în jur de 4,5 mii de locuitori al Moldovei, majoritatea lor fiind minori.

"I": Nu demult, la Tiraspol a fost deschis un oficiu consular pentru deservirea deţinătorilor de paşapoarte ruse, din numărul locuitorilor transnistreni. Cît de acută este problema deschiderii unui consulat la Tiraspol şi care chestiuni legate de acesta au fost soluţionate ?

V.M.: La momentul actual, la oficiul consular cetăţenii sînt primiţi doar pentru perfectarea paşapoartelor. De asemenea, în fiecare joi, vizitatorii sînt primiţi în privinţa obţinerii cetăţeniei de către copii. Pentru soluţionarea celorlalte probleme consulare locuitorii sînt nevoiţi să vină la Chişinău, la Secţia consulară a ambasadei. Ce fel de probleme? Aceste probleme vizează depunerea documentelor pentru obţinerea cetăţeniei de către persoanele care au atins vîrsta majoratului, stabilirea cetăţeniei, chestiuni de stare civilă şi notariat, eliberarea adeverinţelor etc.

Opinia mea este că deschiderea cît mai rapidă a unei secţii consulare la Tiraspol nu doar va simplifica considerabil, pentru cetăţenii ruşi care locuiesc în regiune, soluţionarea problemelor cu caracter consular, dar şi va oferi funcţionarilor consulatului posibilitatea, mai productiv şi mai eficient, să apere drepturile şi interesele cetăţenilor ruşi din sectorul consular.

De asemenea, deschiderea consulatului ar soluţiona un număr semnificativ de probleme legate de deservirea cetăţenilor ruşi. Aceste probleme, la moment, sînt nevoiţi să le soluţioneze colaboratorii Secţiei consulare a ambasadei de la Chişinău, inclusiv prin călătorii planificate şi în afara programului în regiunea transnistreană, unde cetăţenii ruşi sînt într-un număr de şase ori mai mare decît pe malul drept.

"I":Cît de reuşit este implementat în Moldova Programul pentru strămutarea benevolă a conaţionalilor? Care este, în opinia dumneavoastră, motivul principal pentru care băştinaşii din Moldova pleacă în Rusia?

V.M.: Programul de stat cu privire la acordarea ajutorului pentru strămutarea benevolă în Rusia a conaţionalilor care locuiesc peste hotare este foarte solicitat în Moldova şi popularitatea acestuia creşte în fiecare an. În perioada 2007-2012 au fost depuse în jur de 11 mii de dosare din partea doritorilor de a se strămuta în Rusia, iar în 10 luni ale anului curent au fost depuse deja 3 mii de dosare.

Unul dintre motivele principale de strămutare a populaţiei din Moldova este situaţia social-economică complicată. Mulţi dintre potenţialii beneficiari ai programului sau muncesc, la moment, în Rusia, sau au muncit anterior.

Un alt motiv important este încălcarea drepturilor cetăţenilor ruşi pentru folosirea limbii native în activitatea profesională.

"I": Care sînt dificultăţile cu care vă confruntaţi dvs şi subordonaţii dvs în munca consulară în Republica Moldova?

V.M.: Dificultăţile principale sînt legate de lipsa unei secţii consulare la Tiraspol. Volumul de muncă asigurat de cele 220 de mii de cetăţeni ruşi care locuiesc în sectorului consular este prea mare. În rezultat, sînt probleme legate de rapiditatea deservirii vizitatorilor: primirea cererilor pentru înlocuirea paşapoartelor, chestiuni legate de cetăţenie – avem sistem de înregistrare. Timpul de aşteptare după înscriere poate dura pînă la cîteva luni.

"I": Cît de efectivă este aplicarea noilor tehnologii – a punţilor video, care recent au început să fie susţinute la Centrul Rus de Ştiinţă şi Cultură (CRSC) pentru informarea despre strămutarea din R.Moldova în Rusia?

V.M.: În legătură cu faptul că Programul de stat de strămutare este unul benevol, activitatea informaţională nu are drept scop propaganda ideii de strămutare şi explicarea condiţiilor de participare la programul de stat, drepturilor şi obligaţiilor. Este o diferenţă mare. Pentru aceste scopuri, folosind suportul tehnic al CRSC, au loc punţile video cu participarea funcţionarilor organelor competente din Federaţia Rusă, care participă la realizarea proiectului. Astfel, ajutăm cetăţenii care doresc să se mute în Rusia, să decidă unde doresc să locuiască, le oferim date cu privire la posibilitatea încadrării în cîmpul muncii, acomodarea, alte specifice ale programelor regionale. Consider o astfel de formă de comunicare cu potenţialii conaţionali destul de eficientă şi oportună.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?