X 
Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4006

PLDM nu va sprijini trecerea la circumscripțiile uninominale (VIDEO)

9 noi. 2013,, 03:14   Politică
4875 6
Foto: noi.md
Partidul Liberal Democrat nu va susține în actualul legislativ trecerea la sistemul electoral pe circumscripțiil uninominale. Este declarația făcută de către liderul fracțiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleț, într-o emisiune la postul JurnalTV.

Potrivit lui, "trecerea la un sistem electoral mixt se se regăsește în platforma noastră electorală din 2010. Dar, la o evaluare mai profundă a situației din Republica Moldova este clar că cetățenii au o atitudine mai mult instinctivă față de această idee, spunînd că da, ar fi bine ca o jumătate din numărul deputaților să fie aleși în circumscripții și jumătate pe liste, dar ideea comportă și o serie de pericole".

"Sîntem convinși pe baza campaniilor electorale precedente, că cultura politică a cetățenilor noștri este încă destul de redusă. Încercările de a face o "afacere" în schimbul propriului vot există. Și există o tentație din partea politicienilor de a oferi bunuri materiale în schimbul voturilor cetățenilor. Prin urmare, în opinia partidului, este prematur de a vorbi despre introducerea sistemului mixt. Acest lucru creează dificultăți și în crearea majorității post-electorale în parlament – stabile și responsabile", - a subliniat el.

Streleț a subliniat că "problema introducerii unui sistem electoral mixt va fi amînată pentru o perioadă mai îndepărtată. După alegerile din 2014, posibil, ne vom întoarce la ea, dar nu acum".

La rîndul său, democratul Dumitru Diacov, al cărui partid a lansat la inițiativa lui Vladimir Plahotniuc ideea trecerii la circumscripțiile uninominale, a declarat că problema trebuie să fie discutată și "este necesar un compromis cu toate partidele".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?