X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Ex-ministru: Sancţiunile pentru deţinătorii de terenuri care nu distrug buruienile vor genera acte de corupţie

8 noi. 2013,, 15:18   Societate
3715 0
Foto: democracy.md
Sancţiunile sub formă de amenzi pentru proprietarii de terenuri care nu distrug buruienile de pe terenurile agricole vor genera dezvoltarea unor scheme de corupţie, consideră Valeriu Cosarciuc, președintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, ex-ministru al agriculturii şi industriei alimentare.

Solicitat de Agenţia "Infotag", Cosarciuc a declarat miercuri, după încheierea discuţiilor cu deputaţii PLDM din Comisia pentru agricultură, că federaţia "nu va susţine proiectul de instituire a sancţiunilor pentru cei care nu îşi cultivă terenurile, pentru că acesta ar putea avea efecte neplăcute".

"Este un proiect bun, necesar, dar nu azi, cînd ţăranii nu au acces la sursele financiare, nici sprijin din partea statului şi nici posibilitatea de a-şi cultiva terenurile. Ca rezultat, ei pleacă din ţară. Aceasta se va solda cu pierderea proprietăţii ţăranilor, ceea ce noi nu dorim", a spus Cosarciuc.

În opinia aestuia, prin investirea cu dreptul de sancţionare a contravenienţilor "se va crea un precedent în care între aceste comisii se vor găsi "deştepţi" care vor decide cine este vinovat şi ce fel de amendă trebuie să plătească omul".

"Atunci cînd acorzi cuiva dreptul de stabilire a amenzilor, trebuie să fii pregătit că aceasta va conduce la corupţie. Aceste comisii vor fi interesate de stabilirea sancţiunilor, astfel încît mai tîrziu să estorcheze bani de la ţărani", s-a arătat convins Cosarciuc.

Ex-ministrul a mai estimat că un asemenea proiect va genera cazuri "în care suma amenzii va depăşi valoarea terenului". "Trebuie să revenim la acest proiect atunci cînd vor exista finanţele necesare, va exista acces la fondul de subvenţionare şi oamenii îşi vor putea prelucra terenurile", a subliniat specialistul.

Proiectul privind sancţiunile pentru neîndeplinirea angajamentelor de distrugere a buruienilor a fost înregistrat de cabinetul de miniştri în noiembrie 2012 şi prevede amenzi cuprinse între 20 şi 150 de unităţi convenţionale pentru persoane fizice şi între 150 şi 500 u.c. - pentru cele juridice. În opinia parlamentarului PLDM, Ion Balan, în acest caz ţăranii îşi vor putea da în arendă terenurile, le vor putea vinde sau vor începe să le cultive.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?