X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Duminică vom urmări un fenomen astronomic rar

2 noi. 2013,, 03:31   Ştiinţă şi IT
7189 0
Foto: kp.ua
Ultima eclipsă a anului 2013 - o eclipsă hibrid de Soare - se va înregistra duminică, 3 noiembrie.

Fenomenul va fi vizibil din Oceanul Atlantic, Africa, nordul Americii de Sus și sudul Europei. Din pacate, fenomenul nu este vizibil de pe teritoriul R. Moldova.

Eclipsa de Soare din 3 noiembrie 2013 va fi o eclipsă mai specială, fiind o eclipsa hibrid sau inelar-totală. Eclipsa este cea de-a doua eclipsă hibrid din cele sapte care se produc în secolul XXI.

O eclipsă hibrid de Soare este o eclipsă centrală în care pe anumite porțiuni ale zonei centrale eclipsa este totală, iar pe alte porțiuni este inelară. Situația apare datorită distanței Luna-Pămînt, vîrful conului de umbră neatingînd suprafața Pămîntului în anumite momente, datorită curburii Pămîntului, astfel că în acele zone are loc eclipsa inelară.
Eclipsa de Soare din 3 noiembrie 2013 începe în vestul Oceanului Atlantic, la aproximativ 1.000 kilometri Est de coastele Floridei.

Eclipsa partiala va fi vizibila din estul Americii de Nord, nordul Americii de Sud, sudul Europei (Portugalia, Spania, Italia, Albania, Grecia, Bulgaria), sud-vestul Asiei si Africa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?