Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Filat, Lupu și Hadârcă vor fi impuși la Bruxelles să-i influențeze pe membrii marcanți ai partidelor - declarație

29 oct. 2013,, 16:29   Politică
4846 4
Foto: arena.md
Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, şi liderul grupului parlamentar al liberalilor reformatori, Ion Hadârcă, au plecat astăzi la Bruxelles, unde vor avea întîlniri cu oficiali europeni de rang înalt.

NOI.md a contactat unii experți pentru ca să comenteze, care este scopul real al acestei vizite și cu ce rezultate s-ar putea solda.

Analistul politic, Vasile Croitoru, a spus că vizita are un scop exact, din considerentul că cei trei lideri reprezintă formațiunile care creează actuala guvernare. Potrivit expertului, Bruxelles-ul are ce să comunice cu liderii Coaliției, deoarece, fiecare lider are un rol foarte mare asupra miniștrilor și acelor politicieni care formează actul guvernării.

“Cred că vizita celor trei lideri la Bruxelles este importantă prin faptul că fiecare dintre cei trei lideri are în programul său agenda aceasta europeană și cred că ei trebuie să discute despre felul cum trebuie să acționeze pînă la Summit, dar vor discuta, probabil, și despre faptul cum să acționeze și după Summit”, a spus expertul.

Potrivit lui Croitoru, chiar dacă perioada de pînă la parafarea Acordului de Asociere va fi grea, cu multe provocări, perioada de după parafare pînă la semnare va fi cea mai dificilă. „Moldova trebuie să demonstreze că angajamentele pe care și le-a asumat sînt îndeplinite, iar acum nu vor fi doar bifări, dar se vor cere rezultate concrete, iar liderii respectivi vor fi impuși să-i influențeze pe proprii membri marcanți ai partidelor lor ca să se implice mai activ pentru a nu compromite în continuare idea europeană”, a spus Croitoru.

În același timp, expertul, Ion Tabîrță, a spus că vizita celor trei lideri ai Coaliției la Bruxelles are mai degrabă un caracter informal.

“La nivel simbolic este un semn de încurajare a Republicii Moldova, sînt încurajate partidele din actul guvernării, și anume acele formațiuni politice, care în 2009 s-au angajat pe calea integrării europene a RM. În linii mari, cred că la Bruxelles se cunoaște cu ce se va alege RM după Vilnius și mai degrabă este o vizită de protocol înainte de importantul summit al Parteneriatului Estic din noiembrie”, a conchis expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?