Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Plugaru: Rusia nu va recurge la măsuri radicale

24 oct. 2013,, 15:04   Politică
5244 4
Foto: noi.md
Ex-ministrul securității naționale, Anatol Plugaru, consideră că în ajunul summitului de la Vilnius Rusia nu va aplica măsuri restrictive față de Republica Moldova. ”Nu cred că Rusia va recurge la careva măsuri radicale, în primul rînd, pentru că Moldova pentru Rusia nu este atît de importantă ca Ucraina sau alte țări mai bogate. De aceea, este puțin probabil că Rusia va recurge la măsuri radicale. Pur și simplu, Rusia nu va fi meschină în acest caz”, consideră Plugaru.

În opinia analistului, ceea ce ministrul Afacerilor Externe, Natalia Gherman, numește ”presiune din partea Rusiei”, este o reacție firească a Moscovei, care a văzut un pericol pentru sine în ”întrunirile binefăcătorilor europeni”. ”Nimeni nu are nevoie de noi în această Europă, decît în calitate de țară cu un statut anumit de forță de muncă ieftină și ”o masă fără creier, cu care este ușor de manevrat”, care ”mănîncă tot ce i se dă”. Este o formă obișnuită de aprofundare a nivelului de înrobire a unor țări, precum este țara noastră. Bineînțeles, parafarea acordurilor încă nu înseamnă nimic. Urmează procese de muncă și pregătire, însă aceasta înseamnă că vectorul deja este stabilit și, într-un fel, Moldova nu va mai avea cale de întoarcere. De aceea, ținînd cont de faptul că asta contravine intereselor geopolitice ale Rusiei, ea spune foarte clar și tranșant ei nu-i place acest lucru. Este ceva normal”, a declarat expertul.

La rîndul lui, politologul, Anatol Țăranu, nu exclude că presiunile din Est s-ar putea intensifica. ”Natalia Gherman, care este la curent cu toate posibilele schimbări ale politicii externe și relațiilor Moldovei, știe ce spune. Consider că înrăutățirea relațiilor s-ar putea produce nu doar în planul relațiilor economice, dar și în aspectul geopolitic general, precum și în direcția înăspririi regimului migrațional. De aceea, cu părere de rău, dacă această tendință despre care vorbește Gherman se va menține, relațiile moldo-ruse se vor înrăutăți”, consideră analistul.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a declarat într-un interviu acordat unui post de televiziune din România că odată cu apropierea summitului de la Vilnius, presiunile Rusiei față de Moldova se vor intensifica, însă Chișinăul nu va renunța la vectorul european.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?