X 
Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4013

Bătălia de la Leipzig, din 1813, REFĂCUTĂ de 6000 de soldaţi. Cum a arătat (FOTO)

21 oct. 2013,, 13:00   Externe
5448 1
Foto: bbc.co.uk
Şase mii de oameni s-au războit pînă la ultima suflare pe dealurile din apropierea oraşului german Leipzig. Unii călare, alţii cu flinta în mînă s-au luptat cu armata lui Napoleon Bonaparte. S-a întîmplat ieri la reconstituirea bătăliei Naţiunilor din octombrie 1813.

Soldaţi din 26 de ţări îmbrăcaţi în uniforme de epocă, domniţe privind timid de pe margine şi o mare de curioşi s-au adunat la periferia oraşului german Leipzig, acolo unde acum 200 de ani, armata franceză era înfrîntă de germani şi aliaţii lor. Aniversarea bicentenarului uneia dintre cele mai mari bătălii din istoria Europei nu putea trece neobservată, iar organizatorii au reuşit cu succes să deschidă o poartă spre trecut.

"Mi se pare foarte interesant să te pui în postura celor care luptau atunci. Aşa îţi dai seama cît de bine este astăzi. Că poţi dormi în fiecare noapte în patul tău, nu pe cîmpul de luptă unde puteai fi atacat oricînd".

Unii s-au implicat un pic cam mult în reconstituire şi-au fost scoşi pe targă, cu mare dramatism, precum răniţii de pe cîmpul de luptă.

"Unii participanţi au făcut prea mult efort şi au fost scoşi din luptă. Au primit îngrijiri medicale. Este un eveniment deosebit, toţi am fost foarte implicaţi".

O jumătate de milion de soldaţi au luptat la Leipzig în toamna anului 1813, iar 100 de mii dintre ei au murit pe front. Nu în zadar, consideră germanii care, cu ajutorul Rusiei, Austriei şi Suediei, au reuşit să zdrobească atunci armata franceză. După această înfrîngere Napoleon a fost silit să abdice şi să plece în exil.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?