Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor propune o sursă alternativă de încălzire

21 oct. 2013,, 09:00   Societate
3817 4
Foto: noi.md
Moldova ar putea economisi pe căldură folosind pentru încălzirea clădirilor pompe de căldură sol-apă. Posibilităţile şi perspectivele de utilizare a acestei metode au fost discutate ieri, în cadrul unui seminar tehnico-practic desfăşurat la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC).

Gheorghe Croitoru, şeful Direcţiei reglementări tehnico-economice din cadrul MDRC, a comunicat pentru "Infotag" că cele mai calitative pompe sînt produse de către compania suedeză Thermia, ce aparţine concernului Danfoss.

"Costul unei pompe depinde de forţa de pompare a acesteia, de aceea 1 kw costă 1000-1200 euro. Acest preţ include şi instalarea, pe care specialiştii o efectuează la două săptămîni de la momentul comenzii", a adăugat acesta.

Potrivit lui, sistemul se va răscumpăra în decurs de 5-7 ani. Această pompă foloseşte energia geotermală cu ajutorul unor circuite închise de ţevi în care circulă un agent de transfer termic (apa + glycol).

Datorită acestor pompe, costul pentru consumul de energie termică poate fi micşorat cu pînă la 50%-60% faţă de cel actual.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?