X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

CALM: Orașele și satele din Moldova riscă să rămînă fără viitor

17 oct. 2013,, 13:09   Societate
3713 0
Foto: noi.md
Membrii Congresului Autorităților Locale din Moldova insistă ca guvernul și parlamentul să aprobe Legea finanțelor publice locale pînă la începutul anului viitor. Aceștia au menționat astăzi, într-o conferință de presă, că nu au de gînd să cedeze, aducînd argumente în favoarea adoptării legii, transmite NOI.md.

Primarul localității Sărata Galbenă, Hîncești, Ștefan Vlas, susține că odată adoptată, această lege le va oferi primăriilor locale mai multă autonomie financiară. ”Noi nu vrem să depindem de consiliile raionale. Această lege ne motivează să căutăm noi venituri și să nu așteptăm să ne plouă în gură, precum am așteptat zeci de ani. Astfel, vom fi motivați să dezvoltăm businessul mic și mijlociu la sat, să atragem mai multă populație în localitățile rurale”, a precizat Ștefan Vlas.

Iar primarul satului Feștelița, Ștefan Vodă, Nicolae Tudoreanu, spune că actualul sistem de finanțare se caracterizează prin restanțe la capitolul impozite imobiliare. ”Spre exemplu, în comuna pe care o administrez încasăm de pe urma impozitului imobiliar circa 20 de mii de lei. 20 de lei anual pentru o proprietate este extrem de puțin. Impozitul pe imobil în multe țări europene formează cea mai mare parte a veniturilor locale”, a menționat acesta.

Mai mult, primarul de Cimișlia, Gheorghe Răileanu, a subliniat că sistemul de finanțare existent impune primarii să apeleze la unele șiretlicuri. ”Una dintre principalele surse de venit ale primăriilor sînt banii alocați pentru școli. Dacă primarul este șmecher, acești bani el nu-i va cheltui în anul respectiv, iar în următorul an, trecînd în fondul disponibil, consiliul este liber să facă ce vrea cu ei”, a afirmat edilul.

După o manifestare publică organizată recent în centrul capitalei, Congresul Autorităților Locale din Moldova a comunicat că va continua să poarte discuții cu autoritățile centrale și societatea civilă pentru a fi adoptată în final Legea finanțelor publice locale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?