Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Yasser Arafat, otrăvit cu poloniu?

14 oct. 2013,, 02:09   Externe
3036 0
Foto: rg.ru
Ipoteza, avansată de experţii elveţieni, publicată în revista Lancet i-a pus pe jar pe palestinieni care cer o anchetă extinsă.

Palestinienii s-au inflamat la anunţul făcut de un grup de experţi elveţieni potrivit cărora Yasser Arafat, fostul lider al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, ar fi murit otrăvit cu poloniu.

Analizele laboratorului din Lausanne au fost efectuate pe mai multe probe biologice prelevate din obiectele personale ale liderului palestinian, returnate văduvei acestuia, Suha, de spitalul militar din oraşul francez Percy, unde a murit Arafat.

"Concluzia este că am găsit un nivel semnificativ şi inexplicabil de poloniu în aceste eşantioane", a declarat Francois Bochud, directorul laboratorului, citat de televiziunea pan-arabă Al-Jazeera.

Yasser Arafat, care s-a îmbolnăvit la Ramallah, cartierul general al Autorităţii Palestiniene din Cisiordania, unde se afla sub asediul forţelor israeliene, a murit pe 11 noiembrie 2004, la vîrsta de 75 de ani.

Moartea sa a rămas o enigmă pentru că niciunul din cei 50 de doctori care s-au ocupat de îngrijirea sa medicală nu a dezvăluit motivul deteriorării rapide a stării sale de sănătate, deşi au fost avansate diferite ipoteze precum un atac de cord sau chiar SIDA.

Palestinienii au acuzat atunci Israelul că le-a otrăvit liderul istoric. Pentru a confirma însă ipoteza otrăvirii cu poloniu, trebuie exhumate şi analizate rămăşiţele pămînteşti ale lui Arafat, a subliniat Bochud.

Suha Arafat şi-a dat acordul pentru dezgroparea soţului său, în timp ce numeroşi oficiali de la Ramallah au cerut lansarea unei anchete internaţionale, în genul celei demarate după asasinarea fostului premier libanez Rafik Hariri, care să facă lumină în cazul morţii fostului lider palestinian.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?