Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Oficiile teritoriale ale Biroului de Migraţie și Azil vor extinde posibilităţile de ținere a evidenţei cetăţenilor străini

9 oct. 2013,, 15:03   Societate
3806 0
Foto: interakt.md
"Cele şase oficii teritoriale ale Biroului de Migraţie şi Azil extind posibilităţile de ținere a evidenţei cetăţenilor străini care intră în Moldova din Ucraina, prin segmentul moldo-ucrainean al frontierei de stat, necontrolat de autorităţile moldovenești", susţine șefa Biroului de Migraţie şi Azil, Olga Poalelungi.

Potrivit Agenţiei "Infotag", într-un interviu acordat ziarului Adevărul, Olga Poalelungi a menţionat că procedura de luare în evidenţă a străinilor există în Republica Moldova din a doua jumătate a anilor '90.

"Pînă în prezent, acest serviciu era prestat de către subdiviziunile teritoriale ale Centrului Resurselor Informaţionale de Stat ”Registru”. Actualmente, există circa 42 de asemenea oficii. Din acest an, astfel de servicii vor fi acordate şi de subdiviziunile teritoriale ale Biroului Migraţie şi Azil, inclusiv de cele amplasate în imediata apropiere a raioanelor de est ale Republicii Moldova", a spus sursa citată.

Șefa biroului susţine că ținerea în evidenţă a cetăţenilor străini este obligatorie, doar că aceştia sînt în drept să aleagă locul unde le este mai comod să facă acest lucru: la oficiile teritoriale ale CRIS Registru sau la cele ale Biroului Migraţie şi Azil.

"Evidenţa străinilor se ține în toate ţările lumii. Este o regulă absolut normală pentru fiecare stat care controlează regimul de şedere a străinilor pe teritoriul său. Mecanismele prin care sînt înregistraţi străinii pot fi diferite. Deoarece sîntem lipsiţi de posibilitatea de a ţine o evidenţă pe tot teritoriul ţării, am găsit această formulă mai simplă de a oferi servicii străinilor care intră în Moldova din Ucraina. Este un imperativ şi în Planul de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu UE, care prevede foarte clar că trebuie să asigurăm controlul şi gestionarea situaţiei migraţionale", a spus Poalelungi.

Ea susţine că noul mecanism nu afectează în niciun fel locuitorii din regiunea transnistreană care deţin un paşaport al altui stat, de exemplu al Ucrainei sau Rusiei.

"Din contra, sperăm că aceste persoane nu vor mai fi sancţionate administrativ, cum prevede legislaţia în prezent. Repet, în oficiile teritoriale ale biroului sau ale CRIS ”Registru” se iau în evidenţă doar cetăţenii străini intraţi în Moldova din/prin Ucraina. Măsura nu se referă la locuitorii din raioanele de Est", spune Olga Poalelungi.

Potrivit ei, persoana care doreşte să se înregistreze prezintă paşaportul pentru introducerea datelor în sistemul de evidenţă a cetăţenilor.

"Primeşte în schimb fişa de evidenţă, care confirmă faptul şi timpul luării în evidenţă. În baza acesteia, va fi calculată perioada de aflare în ţară, ținînd cont fie de durata vizei, fie de termenul de 90 de zile pentru ţările care nu au nevoie de vize. Ulterior, străinul ar putea să rămînă în Moldova şi va avea nevoie de documente pentru şedere", a spus Olga Poalelungi, precizînd că procedura de înregistrare este foarte simplă, nu durează mai mult de 1-2 minute şi este gratuită.

Cele şase oficii teritoriale ale Biroului Migraţie şi Azil au fost create în baza punctelor interne de control deja existente, din preajma localităţilor Hîrbovăţ (Anenii Noi), Hagimus (Căuşeni), Sănătăuca (Floreşti), Pîrîta (Dubăsari), Criuleni şi Rezina.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?