X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Expert: Expulzările în masă din Rusia ale gastarbeiterilor se vor răsfrînge negativ asupra economiei R.Moldova

8 oct. 2013,, 13:20   Societate
4304 2
Foto: mail.ru
Remitențele rămîn un factor important pentru creșterea nivelului economiei Republicii Moldova și această tendință se va păstra pentru următorii ani. Cetățenii care muncesc peste hotarele țării transferă tot mai mulți bani acasă. Eventuala întoarcere a lor în țară ar avea un efect negativ asupra veniturilor medii ale populației Republicii Moldova. Despre aceasta a opinat pentru NOI.md expertul în economie Elena Gorelova.

În prezent remitențele constituie un sfert din produsul intern brut, R.Moldova clasîndu-se, potrivit unui top al Băncii Mondiale, pe poziția a cincea după ponderea banilor trimiși în țară. „A fost o perioadă în care remitențele au alcătuit și o treime din PIB. Transferurile bănești sînt un factor important în creșterea economică din republică. În 2012, cuantumul remitențelor (în afară de transferurile din Rusia) a constituit peste 33 la sută. Cît ține de gastarbeiteri, atunci expulzarea lor din Federația Rusă se va răsfrînge negativ asupra veniturilor medii ale populației noastre. Și asta pentru că circa 17 la sută dintre acestea revin banilor din transferuri. În situația muncitorilor moldoveni din Rusia, trebuie să excludem politicul, pentru că, de fapt, au fost încălcate prevederile legislației migraționale”, a menționat Elena Gorelova.

În ce privește declarațiile autorităților despre întoarcerea în țară a cetățenilor plecați, expertul a specificat că există la mijloc un paradox. “E bine să revină lumea acasă, dar statul nu garantează sute de mii de locuri de muncă. De aceea remitențele rămîn o perspectivă constantă pentru R.Moldova în următorii ani”, a concluzionat expertul.

Menționăm că în primele opt luni ale anului curent remitențele moldovenilor au alcătuit 1,21 miliarde de dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?