X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4011

Piaţa valutară din Moldova denotă "incertitudine" din lipsa vînzătorilor de valută

8 oct. 2013,, 12:39   Economie
2842 0
Foto: tribuna.md
Piaţa valutară din Moldova a demonstrat luni incertitudine din lipsa vînzătorilor de valută.

Dealerii valutari, citaţi de Agenţia "Infotag", consideră că în mare parte tendinţele de "incertitudine" de pe piaţă sînt provocate de acţiunile Băncii Naţionale, care pînă la începutul lunii octombrie a cumpărat activ valută la un curs convenabil pentru vînzători.

"Vineri, 4 octombrie, pe piaţa interbancară dolarul era vîndut cu 13,15-13,16 lei. Însă după-amiază, pe piaţă a intervenit dealerul Băncii Naţionale şi a început să cumpere cu 13,1MDL:$1, fără a ascunde obiectivul principal al politicii sale de a micşora creşterea nejustificată a cursului dolarului în raport cu leul moldovenesc şi a stopa devalorizarea valutei naţionale", a spus interlocutorul Agenţiei.

La întrebarea corespondentului "Infotag" cum a reacţionat piaţa la o asemenea metamorfoză din partea regulatorului pieţei, dealerul a spus că "nicicum".

"Judecînd după situaţia de luni, se poate constata că vînzătorii ies pe piață neregulat, în casele de schimb valutar este puţină valută, pentru că procesul de cumpărare e în stagnare", au menţionat dealerii, presupunînd că în continuare totul va depinde de Banca Naţională.

Prima versiune este că regulatorul pieţei nu va mai cumpăra valută la un curs înalt, propunînd un preţ mai mic pentru dolarii americani şi euro.

"O asemenea tactică a Băncii Naţionale, timp de cîteva zile, va conduce la aceea că leul moldovenesc va începe să-şi recapete poziţiile pierdute", consideră specialiştii bancari.

O altă versiune privind comportamentul Băncii Naţionale, pe care o iau în calcul dealerii, este că Banca, o anumită perioadă, va continua să cumpere valută la un preţ relativ înalt, ceea ce va conduce la tendinţa de devalorizare a leului.

"Esenţa constă în faptul că situaţia privind inflaţia în ţară îi permite Băncii Naţionale să promoveze o asemenea politică. Scopul strategic al acesteia este inflaţia la nivel de 5%, plus-munis 1,5%, care deja de 19 luni se menţine pe "cursorul" băncii", a spus un bancher.

"Nu exclud că BNM poate aduce cursul dolarului pînă la 13,3MDL:$1, conştientizînd că dacă banca va înceta să cumpere valută, va fi în măsură să-i întoarcă leului stabilitatea", a conchis acesta.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?