X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Osmochescu: Intenția Găgăuziei de a crea propria Curte Constituțională este din start neconstituțională

4 oct. 2013,, 16:51   Societate
3303 0
Foto: flux.md
Adunarea Populară a Găgăuziei a decis să creeze un Tribunal propriu pentru controlul respectării Constituției Găgăuziei și anume, propria Curte Constituțională. Pentru această inițiativă, legislativul găgăuz a votat astăzi în unanimitate, transmite NOI.md.

Solicitat de NOI.md să comenteze decizia autonomiei, expertul în drept constituțional, Nicolae Osmochescu, a declarat că crearea Curții Constituționale de către autonomie este din start neconstituțională. Asta deoarece, într-un stat unitar poate exista o singură Curte Constituțională.

“Autonomiile nu au dreptul la Curte Constituțională. Această acțiune este o tîmpenie cu PR urît politic. Este clar ce urmăresc ei, să tensioneze situația și să tulbure apele înainte de summitul de la Vilnius, să facă tot posibilul ca cele două acorduri să nu fie discutate, dar nu tocmai parafate”, a spus Osmochescu.

Expertul consideră că, organele centrale din Chișinău trebuie să pună la punct conducerea autonomiei. În caz contrar, se vor adeveri unele declarații anterioare, precum că Moldova nu deține controlul asupra statului.

Tot astăzi, Adunarea Populară a Găgăuziei a decis să excludă sintagma ”limba română” din disciplinele şcolare, dar şi din actele oficiale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?