Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Moldova, ca și Grecia, devine dependentă de ajutoarele externe – declarație

5 oct. 2013,, 14:00   Societate
3764 1
Foto: infotag.md
Peste 50 la sută din populația Republicii Moldova are venituri cu mult mai joase decît minimul de existență, care în anul curent alcătuiește 1608,3 lei. Deși mulți susțin că salariul mediu pe economie acoperă de două ori acest indice, nu este deloc așa. Despre aceasta a menționat pentru NOI.md fostul director al Biroului Național de Statistică, Vladimir Golovatiuc.

”Există trei aspecte importante, cînd vorbim despre minimul de existență. În primul rînd, cît ține de repartizarea cetățenilor în dependență de veniturile medii, atunci trebuie să spunem că la peste 50% din populație acestea sînt mai joase decît cuantumul minimului de existență. Oamenii sînt săraci, despre asta au început să menționeze în rapoartele lor și partenerii noștri de dezvoltare, Banca Mondială, de exemplu. Există o tendință de diminuare a cotei părți de venituri din activități. Astfel, în zonele rurale, peste 50% din veniturile cetățenilor nu sînt din activitatea lor agricolă. Ma întreb atunci, ce fel de țăran mai este, dacă nu lucrează la pămînt?”, a opinat Golovatiuc.

Totodată, Moldova devine dependentă de asistența externă, de granturile de milioane de euro. “Aceasta este boala societății noastre de azi: noi, cetățenii acestei țări, sîntem impuși de a fi la întreținerea celor care ne dau bani. Economia republicii e la pămînt și continuă să fie distrusă. Se urmărește un scenariu ca în Grecia și la no”, a mai spus fostul șef al BNS.

Minimul de existență de 1608 lei nu normează toate cheltuielile necesare pentru un trai decent, care sînt cu mult mai ridicate. „Acest indice al minimului de existență este bun doar în cazurile, cînd sînt comparate anumite informații în dinamică, în rest, realitatea este alta. Cerințele cetățenilor pentru o viață normală sînt mult mai mari, prin urmare, și cheltuielile”, a conchis Vladimir Golovatiuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?