Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Sergiu Nazaria: Nu sintagma „limba română ” este o problemă, ci politica de românizare

4 oct. 2013,, 13:16   Societate
5831 1
Foto: moldovanii.md
Interzicerea utilizării pe teritoriul Găgăuziei a sintagmei „limba română” de către legislativul de la Comrat, nu este o măsură, care ar diminua temerile populației din autonomie privind vectorul politicii externe a R.Moldova. Opinia îi aparține istoricului Sergiu Nazaria, care a comentat pentru NOI.md decizia de astăzi a Adunării Populare a Găgăuziei “Eu în general sînt împotriva oricăror interdicții.

Cred că în Constituție, care e Legea Supremă, ar trebui să rămînă așa cum este prevăzut: limba moldovenească. Dar nu cred că acești termeni fac parte din problemele globale ale țării noastre. Mai mult, sintagma aceasta de “limbă română”, pînă la urmă, nu prezintă pericol pentru stat, ci mai degrabă politica de românizare, care e altceva. Cetățenii din Găgăuzia sînt derutați acum, cînd văd că R.Moldova se distanțează tot mai mult de Rusia, ei sînt speriați într-un fel de cursul politicii externe a republicii. Dar cu astfel de măsuri ei nu vor rezolva nimic și nu vor influența nicidecum situația existentă. Ar trebui întreprinse alte măsuri, care țin strict atît de factorii politicii externe, cît și de cei ai politicii interne a R.Moldova”, a mai spus Nazaria.

Tot în contextul deciziei de azi a Adunării Populare de la Comrat, a opinat pentru publika.md și doctorul în științe politice, Alexandru Burian. “Este un şir de provocări la adresa guvernării, ca să nu se concentreze pe tot ce e legat de interesul naţional. Nu s-a vorbit limba română în administraţia publică din Găgăuzia”, a comentat Burian.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?