Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Fukushima: 4 tone de apă radioactivă răspîndite accidental pe sol

2 oct. 2013,, 08:30   Externe
2765 0
Foto: agerpres.ro
Compania care administrează centrala avariată de la Fukushima a anunțat marți că 4 tone de apă radioactivă s-au răspîndit accidental pe sol în incinta centralei în cursul operațiunilor de curățare, relatează AFP.

Incidentul a avut loc în timp ce un grup de muncitori pompau apa de ploaie care se strînsese într-un canal colector din beton pentru a o muta într-un rezervor de 12 tone gol, potrivit Tokyo Electric Power /Tepco/.

Tepco a estimat la circa 4 tone /4 metri cubi/ cantitatea de apă astfel scăpată, fără să poată indica nivelul de contaminare. ''Apa în chestiune era inițial apă de ploaie, dar, cum ea se afla în incinta centralei, ar putea conține materiale radioactive'', a declarat un purtător de cuvînt al Tepco.

Apa care s-a scurs din rezervor s-a răspîndit pe sol în care ea a pătruns parțial. Centrala avariată Fukushima Daiichi este plină de apă radioactivă, în parte stocată în circa o mie de rezervoare sau acumulată în subsolurile ei.

Tepco se luptă de peste doi ani cu acest lichid, a cărui cantitate crește zi de zi, o parte din ea scurgîndu-se în apele Pacificului. Recent, asupra regiunii s-au abătut ploi torențiale, ceea ce a provocat în plus o acumulare de apă de ploaie în centrală pe care grupul se străduiește s-o pompeze pentru a evita ca ea să se contamineze prea mult și să ajungă în mare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?