Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Sindicatele insistă asupra majorării salariului minim pînă 1600 de lei

30 sep. 2013,, 15:29   Societate
2892 0
Foto: newsmoldova.ru
Sindicatele insistă pe continuarea majorării salariului minim pe etape, pînă la valoarea minimului de existenţă de 1600 de lei. Despre aceasta a relatat preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Oleg Budza, în cadrul întrevederii cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), Max Alier.

Potrivit Agenţiei "Infotag", care face referire la serviciul de presă al CNSM, Budza a relatat că Moldova se află într-o situaţie complicată la moment şi "cel mai grav pentru viitorul ei este migrarea tinerilor din cauza salariilor mici şi lipsa locurilor de muncă".

"În ţările din Europa salariul minim se egalează cu circa 50-60% din salariul mediu din economie, iar în Moldova – numai 15%. Cu aşa salarii mici majoritatea tinerilor vor pleca să-şi caute un loc de muncă peste hotare, iar populaţia ţării va îmbătrîni. De aceea solicitam ca reprezentanţii FMI să abordeze această problemă în discuţiile cu prim-ministrul Iurie Leancă", a declarat liderul sindical.

Preşedintele CNSM susţine că, împreună cu guvernul, au elaborat un plan de acţiuni în vederea minimizării practicii achitării salariilor "în plic" şi "muncii la negru". Astfel, a fost modificat Codul muncii în vederea obligării angajatorilor de a aproba statele de personal şi de a le prezenta inspectoratelor teritoriale a muncii.

"Sectorul informal lipseşte bugetul public naţional de circa 15 mld. lei. Formalizarea a cel puţin 1% din acest sector ar aduce în buget peste 150 mil. lei. Sindicatele insistă asupra urgentării adoptării tuturor actelor de implementare a Planului nominalizat şi intensificării activităţii organelor de control şi anume ajustarea actelor legislative în scopul eliminării activităţilor informale, cum ar fi înregistrarea contractelor individuale de muncă la Inspecţia de Stat a Muncii", a declarat Budza.

Discutînd despre planul guvernului de a expune spre vînzare aproximativ 200 de obiecte din proprietatea statului, liderul sindical a accentuat că este împotriva privatizării întreprinderilor strategice din domeniul energetic, transportului, comunicaţiilor.

"Înstrăinarea lor poate conduce la creşterea preţurilor şi tarifelor, dar şi la reducerea locurilor de muncă, la reducerea garanţiilor sociale, ceea ce este inadmisibil", a afirmat Budza.

Oleg Budza a discutat şi despre situaţia Băncii de Economii, menţionînd că este important ca noii investitori să nu falimenteze banca şi să poată acorda, în continuare, credite preferenţiale populaţiei.

La rîndul său, Max Alier a specificat că "prezenta misiune este de a analiza situaţia economică din Republica Moldova, precum şi de a examina necesităţile de cooperare în vederea elaborării politicilor de asigurare a stabilităţii macroeconomice în ţara noastră".

"FMI susţine formalizarea angajărilor, pentru că în economia formală productivitatea muncii este mai mare. Totodată, privatizarea poate aduce beneficiu întreprinderilor de stat, iar lucrul ar putea să se eficientizeze, să crească salariile şi să fie oferite locuri noi de muncă", a afirmat Alier.

Şeful misiunii FMI a adăugat că "stabilitatea în Banca de Economii este foarte importantă pentru ţară, iar activitatea acesteia trebuie să fie supravegheată de Banca Naţională a Moldovei".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?