Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

Dmitri Abzalov: În Moldova s-au format premize bune pentru un salt economic (VIDEO)

30 sep. 2013,, 16:02   Economie
4647 1
Foto: noi.md
În perioada crizei economice și politice din UE anume statele Europei de Est pot deveni noi driveri ai dezvoltării economice a Europei. Declarația aparține economistului rus, expertului în geopolitică, Dmitri Abzalov, și a fost făcută la Chișinău, în cadrul Clubului media internațional ”Format-A3”.

”Pe fundalul crizei sau stagnării la care asistăm, un șir întreg de țări capătă o posibilitate foarte bună de a-și consolida starea de lider economic și politic. Una dintre aceste țări poate fi și Moldova”, a menționat expertul.

Potrivit lui Abzalov, la această etapă în Moldova s-au creat premize economice foarte bune pentru un salt economic, premize, pe care cîndva le-a avut China. ”În primul rînd, oricît de paradoxal ar suna, este o infrastructură formată, care acum este solicitată. Din acest punct de vedere, cele mai importante sînt terminalul petrolier și cel cerealier, aflate în proces de construcție, construcția drumurilor, prețul mic al brațelor de muncă și potențialul bun în complexul argoindustrial. Toate acestea fac Moldova o țară foarte perspectivă din punctul de vedere al săvîrșirii unui salt economic”, consideră Abzalov.

În opinia expertului, în prezent, cea mai mare problemă cu care se confruntă majoritatea statelor Europei de Est este legată de faptul că cei care adoptă decizii importante pentru țară rareori gîndesc dintr-o perspectivă mai mare de 2-3 ani. Aceasta creează un șir întreg de probleme, care par avantajoase la moment, însă în pe termen lung nu sînt prea eficiente. Potrivit lui Abzalov, acum în Moldova s-a format un potențial bun pentru schimbarea modelului economic și formarea unei noi perspective de dezvoltare.

”Pe fundalul crizei din Europa există necesitatea de noi modele economice. Toate punctele de creștere în sistemul european s-au consumat. De facto, acum a sosit etapa de creștere pentru statele noi. Consider că următorul punct ar putea fi Moldova, cu atît mai mult că potențialul Moldovei este mai mare, comparativ cu alte state din Europa de Est. Comparativ cu Belarus, consumul de energie al Moldovei este mai mic, adică costul de preț este mai redus. Spre deosebire de Ucraina, în Moldova nu există o dependență puternică față de ramurile cu ocuparea înaltă a forței de muncă, iar spre deosebire de Polonia, în Moldova, oricît de paradoxal ar suna, povara socială este mai mică. În baza celor expuse, poate fi formulată o nouă agendă economică”, a explicat expertul rus.

Dmitri Abzalov a subliniat că la etapa actuală cel mai important pentru Moldova este să mențină piețele pentru păstrarea potențialului de creștere a economiei.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?