Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4039

Presa occidentală a publicat noi dezvăluiri în cazul Snowden

30 sep. 2013,, 10:47   Externe
2652 0
Foto: maximumpc.com
În presa occidentală au apărut noi dezvăluiri ale fostului ofiter CIA Edward Snowden. New York Times a relatat că Agenția Națională de Securitate a SUA a folosit metadate despre apelurile și activitatea Internet a americanilor, în scopul de a stabili legăturile lor sociale.

Inițial, după cum explică publicația, astfel era monitorizată activitatea spionilor străini în rețelele naționale. Mai tîrziu, însă, programul de colectare a acestei informații a început să acționeze și în raport cu cei mai obișnuiți cetățeni ai SUA.

Sistemul dezvoltat permitea angajaților să combine informațiile despre apelurile telefonice cu datele primite din alte surse, cum ar fi profilurile pe rețelele sociale, semnale GPS, coduri bancare, liste de pasageri în transport și altele asemenea. Analizînd informațiile obținute, angajații NSA alcătuiau așa-numitele hărți ale conexiunilor sociale ale americanilor. Această activitate, potrivit ziarului, serviciile secrete o desfășurau din 2010.

Interlocutorul publicației de la Universitatea Georgetown a numit metadatele o sursă foarte importantă de informații. Potrivit acestuia, agenții serviciilor speciale pot descoperi ce și-a pus în gînd persoana care efectuează un apel de pe telefonul mobil, știind unde se află și numărul format. Expertul a numit aceasta "echivalentul digital al urmăririi suspectului".

Ziarul notează că reprezentanții NSA au refuzat să comenteze pe această temă. Dar încă o dată au amintit reporterilor că activitățile lor sînt axate pe identificarea agenților străini și contracararea activității lor.

Primele dezvăluiri ale lui Snowden au apărut în presa străină în luna mai a acestui an. Atunci el a spus lumii că serviciile secrete americane, cu aprobarea autorităților folosesc programulPRISM pentru a spiona pe utilizatorii de comunicații mobile și de Internet, nu numai în SUA, dar și în alte țări. Divulgînd aceste informații, el a fost nevoit să se ascundă, inițial în China, iar mai tîrziu, în Rusia, unde a primit azil politic temporar pentru o perioadă de un an . În SUA a fost acuzat de furt de proprietate de stat și spionaj.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?