X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4025

Expert: Mecanismul actual de acordare a ajutoarelor sociale predispune spre anumite încălcări

25 sep. 2013,, 15:58   Societate
2827 0
Foto: bumik.ru
Ajutoarele sociale se acordă în mod subiectiv, iar mecanismul care prevede repartizarea acestora este unul defectuos. De această părere este Sergiu Iurcu, șef-adjunct al Departamentului protecție social-economică a Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

Solicitat de NOI.md, expertul a spus că stabilirea și acordarea plăților sociale, în prezent, presupun o procedură mai complexă decît anterior. „Dacă prin aplicarea legii din anul 2000 se acordau așa-numitele compensații nominative în dependență de venitul familiei, acum, în virtutea Legii cu privire la ajutorul social, din 2008, plățile se alocă în funcție de evaluarea nivelului de trai. Și iată aici apare terenul pentru escrocherii, că oricine poate să-și ascundă bunurile din casă, după care ar putea beneficia de ajutor”, a menționat Sergiu Iurcu.

CNSM, în repetate rînduri, și-a manifestat dezacordul față de mecanismul în cauză. „Ne-am adresat de mai multe ori ministerului cu demersul de a micșora sumele alocate. Persoanele care solicită acest ajutor sînt mai puține decît cele prevăzute de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Prin urmare, sumele revin la bugetul de stat. Însă ar putea fi folosite eficient în alte scopuri”, a mai precizat expertul.

În această ordine de idei, CNSM a propus ca sumele prevăzute în bugetul asigurărilor sociale pentru anul viitor, de 150 de milioane de lei, să fie micșorate cu 90 de milioane de lei.

Menționăm că astăzi Valentina Buliga, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că statul a fost prejudiciat cu peste 3 milioane de lei în urma acordării ilegale a ajutoarelor sociale pentru mai multe persoane.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?