X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Limba bulgară în Găgăuzia ar putea obține statut oficial

24 sep. 2013,, 16:45   Societate
3619 1
Foto: ipn.md
Conducerea Găgăuziei intenționează să examineze inițiativă unui grup de locuitori privind oficializarea limbii bulgare în autonomie. Acest lucru a fost discutat la reuniunea de lucru a Comitetului Executiv al Găgăuziei.

Potrivit guvernatorului Mihail Formuzal, el primește numeroase adresări de la locuitorii multor localități din autonomie cu privire la oficializarea limbii bulgare în Găgăuzia. Bașcanul a afirmat că, înainte de a lua o decizie finală, trebuie să se consulte cu publicul, angajații din sistemul de educație și comunitatea științifică.

Între timp, potrivit unor experți, o astfel de inițiativă este o provocare.

"În primul rînd, bulgarii înșiși ar trebui să-și promoveze limba, și nu găgăuzii. Și dacă o astfel de decizie ține de responsabilitatea autorităților autonomiei, atunci ele trebuie să-și asume și finanțarea utilizării acestei limbi. Doar acesta necesită anumite cheltuieli, cum ar fi cele legate de predarea în școli, traducerea documentelor și altele", a comentat situația expertul IDIS ”Viitorul”, Cornel Ciurea, la solicitarea NOI.md.

Potrivit expertului, aceasta este o inițiativă nejustificată, deoarece, "în ciuda faptului că în autonomie limba găgăuză este deja oficializată, acolo oricum domină folosirea limbii ruse", a adăugat el.

În Găgăuzia locuiesc aproximativ 8000 de bulgari sau 5 % din populația totală a regiunii.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?