X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Ion Dron: Nicolae Timofti vrea să controleze sistemul judecătoresc din țară

24 sep. 2013,, 11:53   Politică
3593 4
Foto: hotnews.md
”În prezent, șeful statului, Nicolae Timofti, urmărește preluarea controlului asupra Consiliului Superior al Magistraturii, or, în acest sens, deja a fost înregistrat un proiect de lege”. Declarația a fost făcută astăzi în cadrul unei conferințe de presă de către Ion Dron, preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, notează NOI.md.

Președintele ONG-ului a precizat că la 24 septembrie 2012, în parlament a fost înregistrat de către Nicolae Timofti un proiect de lege, care prevede modificarea unor prevederi din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. ”Documentul prevede schimbarea procedurii de vot la adoptarea hotărîrilor CSM despre numirea sau promovarea judecătorilor”, a precizat Dron.

În prezent, candidatura judecătorului, respinsă o dată de șeful statului sau parlament, poate fi propusă în mod repetat de CSM cu votul a 2/3 din membrii consiliului. ”Prin acest proiect însă se urmărește schimbarea acestei cifre. Așadar, propunerea repetată privind numirea sau promovarea unui judecător trebuie să fie votată cu votul tuturor membrilor CSM”, a specificat președintele ONG-ului.

Potrivit lui Ion Dron, proiectele contravin actelor internaționale privind independența justiției. ”Adoptarea acestui proiect de lege va însemna preluarea controlului din afară asupra activității CSM. Nicolae Timofti, deși a lucrat în acest sistem o viață, acum încearcă să intervină în activitatea acestuia cu multă răutate, în loc să se ocupe de reformarea justiției”, a adăugat Ion Dron.

Menționăm că în prezent Consiliul Superior al Magistraturii are 12 membri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?