X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4038

Pentru Moldova este foarte important cît mai repede să reformeze sistemul juridic

24 sep. 2013,, 11:36   Societate
2698 1
Foto: noi.md
(Interviu pentru Agenţia de Presă "Infotag", oferit de Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, William Moser )

"I" : Domnule ambasador, pe partea SUA este cea mai mare cantitate de finanţare a diferitor proiecte din R.Moldova cu scopul de a reforma economia şi societatea în ansamblul său. Există dovezi că valoarea ajutorului în viitor va fi redus. Aţi putea spune ce a cauzat reducerea de asistenţă financiară pentru Republica Moldova?

W.M.: Bugetul Americii este stabilit de în fiecare an de către congres, astfel încît acesta poate fi schimbat din an în an. În prezent, bugetul este un ajutor american pentru R.Moldova, el a rămas stabil, iar în unele cazuri chiar a crescut. Țineți cont de faptul că toate acestea sînt în contextul unei strîngeri de ansamblu a bugetului SUA. Asistenţa noastră în Moldova este un semn de determinare a Americii pentru a ajuta Moldova să realizeze obiectivele strategice – pentru a deveni stat european, democratic, prosper. Progresele care au fost făcute în R.Moldova consolidează credinţa noastră în potenţialul R.Moldova la reforme. Curînd problema de asistenţă financiară pentru Republica Moldova va fi discutată la a doua ediţie de grant numit "Provocările Mileniului". Actualul grant de cinci ani a fost în valoare de $262 mil. pentru a obţine al doilea program de credit ipotecar Certificat de Credit (MCC) , Republica Moldova trebuie să înregistreze progrese în lupta cu corupţia şi în sistemul de justiţie .

"I" : În opinia dumneavoastră, ce ar trebui să reformeze în primul rînd autorităţile din Republica Moldova?

W.M.: Moldova trebuie să reformeze domeniul judiciar. Să ia măsuri practice pentru a aplica schimbările planului de justiţie, adoptat în 2012. Unul dintre paşii care trebuie făcuți imediat este de a satisface cerinţele pentru toate judecățile din Republica Moldova – pentru a utiliza fluxul de lucru integrat. Un astfel de sistem adoptat în SUA în 2009 permite alocarea aleatorie a cazurilor şi publicarea înregistrărilor audio şi ale şedinţelor de judecată în general, acest lucru se aplică la toate şedinţele din SUA. Cele mai multe judecăţi încă nu folosesc acest sistem. Acesta este un instrument simplu , care va ajuta la transparenţa tuturor proceselor din sistemul judiciar.

"I" : Ce ar trebui să facă Republica Moldova ca în economia ei să crească numărul investiţiilor directe din SUA?

W.M.: Am menţionat deja necesitatea de a lupta împotriva corupţiei, în special în sectorul justiţiei, necesitatea de a îmbunătăţi climatul investiţional a mediului de afaceri. Mult depinde de îmbunătăţirea cadrului de reglementare prin intermediul autorităţilor fiscale şi vamale. În termeni simpli, Republica Moldova trebuie să asigure un sistem economic bazat pe patru principii: deschidere, libertate, transparenţă şi corectitudine. Orice persoană, oriunde s-ar afla în Republica Moldova, ar trebui să poată participa la activitatea economică. Ar trebui să existe libertatea de a face schimb de idei, de informaţii, produse şi capital fără restricţii şi obstacole, bariere inutile şi nedrepte.

Componenta economică în afaceri trebuie să fie transparentă şi toate regulile şi regulamentele ar trebui să fie elaborate în consultare cu toate părţile cointeresate. Ele trebuie să fie cunoscute tuturor şi aplicate la toţi la fel, nu selectiv. Este evident că o astfel de abordare necesită o respectare riguroasă şi strictă a statului de drept de către toţi participanţii. Justiţia menţine încrederea în sistemul economic. Toţi participanţii trebuie să fie în aceleaşi condiţii pentru a concura într-o competiţie corectă. Într-un mediu competitiv, acestea pot pierde o zi. Dar toată lumea ar trebui să-şi păstreze credinţa în exactitatea şi corectitudinea sistemului, pentru a cîştiga în altă zi.

"I": Ce ştiri şi evenimente se vor întîmpla în relaţiile dintre SUA şi Republica Moldova pînă la sfîrşitul anului 2013?

W.M.: Prim-ministrul Iurie Leancă va vizita Statele Unite ale Americii pînă la sfîrşitul lunii septembrie, unde se va întîlni cu oficiali americani pentru a discuta toate problemele în relaţiile bilaterale ale Americii şi Republica Moldova.


De menționat că William Moser a fost aprobat de către Senatul Statelor Unite ale Americii ca ambasador în Republica Moldova la 2 august 2011 şi a depus jurămîntul pe 6 septembrie 2011. Ca angajat al Departamentului de Stat al SUA a avut o distinsă carieră diplomatică. În timpul aflării sale la Serviciul de Externe (1984), a lucrat în Ucraina, Kazahstan, Egipt, Surinam şi Mali. William Moser vorbește fluent în limbile germană, franceză şi rusă. El este căsătorit şi are trei copii .
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?