Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

„Moldovagaz” a făcut apel către întreprinderile complexului energetic din Republica Moldova să-şi achite urgent datoriile pentru gaze

23 sep. 2013,, 16:12   Economie
3366 0
Foto: noi.md
Compania „Moldovagaz” a calificat situaţia datoriilor acumulate de către întreprinderile municipale din sectorul termoenergetic ca fiind aproape critică şi s-a adresat conducerii acestora cu apelul de a-şi achita de urgenţă datoriile.

Cum a fost informat portalul NOI.md de către „Moldovagaz”, în special, în ajunul începerii perioadei de încălzire a locuinţelor 2013-2014, compania se vede nevoită să atragă atenţia opiniei publice asupra situaţiei care e aproape de a deveni critică din cauza datoriilor acumulate de la început de an de către întreprinderile municipale din sectorul termoenergetic S.A. „CET-1”, S.A. „CET-2” (mun. Chişinău) şi S.A. „CET-NORD” (mun. Bălţi) pentru gazele naturale livrate, precum şi a datoriilor consumatorilor casnici faţă de aceste companii.

Se subliniază că reducerea substanţială a achitărilor în luna august 2013 din partea întreprinderilor STE a conturilor curente pentru gazul livrat este un semnal de alarmă. Aceste întreprinderi ca, de altfel, şi în anii precedenţi, continuă să încalce permanent condiţiile contractuale şi nu asigură achitarea la timp şi completă a livrărilor curente de gaze naturale.

Astfel în anul 2013, nivelul achitărilor pentru gazele livrate a scăzut pînă la un nivel extrem de jos. Deci, la data de 10 septembrie 2013 indicii de achitare a întreprinderilor din complexul termoenergetic sînt următorii: S.A. „CET-1” – 61%, S.A. „CET-2” – 70%, S.A. „CET-NORD” – 67%.

Suma totala a datoriilor curente (la data de 10 septembrie 2013) constituie 370, 4 mil. de lei. În situaţia creată, S.A. „Moldovagaz” cade sub incidenţa de a achita penalităţile impuse de SAD „Gazprom” pentru neachitarea în termenii stabiliţi şi incompletă a gazelor naturale livrate.

În lumina celor expuse, S.A. „Moldovagaz” a constatat managementul ineficient al întreprinderilor complexului termoenergetic în privinţa achitării gazelor naturale consumate şi a făcut apel către conducerea acestor întreprinderi să ia măsuri urgente pentru remedierea situaţiei create.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?