Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4014

Serată de comemorare a cineastului Iacob Burghiu (VIDEO)

23 sep. 2013,, 11:37   Societate
2901 0
Foto: noi.md
A plecat la o vîrstă de începător pentru un mare artist, a fost un creator cu har, pe care l-a împărtășit celor din jur prin poezie, proză, prin film, prin felul său de a fi, pînă la urmă – cu astfel de cuvinte a fost omagiat scriitorul și cineastul Iacob Burghiu de către foști colegi, prieteni, rude și apropiați. Serata de omagiere a fost găzduită de Centrul Cultural „Odeon”, notează NOI.md.

Cei prezenți și-au amintit cu drag de creația și personalitatea lui Iacob Burghiu, care, deși de zece ani este un geniu printre stele, dăinuie prin ceea ce a lăsat publicului. ,,A fost un om cu literă mare, am fost și colegi, dar și prieteni foarte buni. Iacob Burghiu a reușit în orice situație să păstreze omenescul, a avut o inimă mare, care bătea pentru toți”, a spus actrița Ninela Caranfil.

Ca scriitor, Iacob Burghiu s-a afirmat în 1962 cu o serie de nuvele, a publicat trei cărți de proză și patru de versuri. Prietenii îl admirau pentru curajul său de a descoperi realitatea vremurilor trăite. „În ”Soare în cîrjă” sau în ”Lebăda Roșie” găsim printre rînduri un Iacob Burghiu care înfruntă cu stoicism timpurile în care trăia. Dar și-a păstrat demnitatea și, în toate funcțiile pe care le-a avut, și-a păstrat verticalitatea”, a remarcat cineastul Dumitru Olărescu.

Toți cei prezenți la serata de omagiere i-au adus un tribut Artistului și Omului Iacob Burghiu. Ei au avut ocazia să admire din nou talentul cineastului, urmărind proiecțiile filmului de ficțiune „Colinda” și documentarului ,,Vlad Ioviță”.

Evenimentul a fost organizat de „Moldova-film”, Uniunea Cineaştilor și Uniunea Scriitorilor din Moldova.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?