X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Sindicatele din Moldova se pronunţă împotriva privatizării în masă a proprietăţii statului

20 sep. 2013,, 09:00   Societate
2537 0
Foto : ziar.jurnal.md
Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) se pronunţă împotriva privatizării în masă a întreprinderilor mari în care statul deţine acţiuni.

Potrivit Agenţiei "Infotag", care face trimitere la comunicatul emis de CNSM, comentînd intenţia guvernului de a scoate la privatizare 190 de societăţi pe acţiuni cu capital majoritar de stat, preşedintele confederaţiei, Oleg Budza, a menţionat că sindicatele au încercat să excludă unele obiecte incluse în lista de privatizare.

"Cum ar fi, de exemplu, Fabrica de Sticlă din Chişinău, Sanatoriul-Preventoriu de Bază "Constructorul", Sanatoriul "Moldova" din Truscaveţ, Ucraina", a remarcat el.

"În aceste întreprinderi au fost investite atît resurse financiare, cît şi umane şi ar putea fi excluse din lista de privatizare. Am insistat şi am vorbit despre aceasta cu ministrul economiei, Valeriu Lazăr, însă guvernul a decis privatizarea acestor obiecte, astfel purtînd toată responsabilitatea pentru această decizie", a menţionat Budza.

Preşedintele CNSM afirmă că argumentele principale ale executivului sînt că aceste întreprinderi provoacă pierderi şi nu au profit mare.

"Desigur că la unele întreprinderi nu au rezultate financiare pozitive. În pofida acestui fapt, la întreprinderi activează oameni, au un loc de muncă şi un salariu garantat, iar privatizarea le-ar pune în pericol această siguranţă. După privatizare, noii proprietari vor în primul rînd să-şi ramburseze banii investiţi şi încep să reducă cheltuielile, salariile şi angajaţii", a precizat liderul sindical.

Oleg Budza afirmă că va insista ca în Comisia de privatizare să fie incluşi liderii CNSM şi preşedinţii sindicatelor de ramură, pentru a participa la negocierile cu partenerii. Reprezentanţii CNSM vor să monitorizeze respectarea garanţiilor sociale – contractele colective de muncă, evitarea reducerilor de cadre, diminuarea salariilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?