Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4025

Radiodifuzorii vor fi obligaţi să indice proprietarii posturilor de radio şi televiziune

18 sep. 2013,, 11:43   Societate
2174 0
Foto: sia.az
Posturile de televiziune şi cele de radio din Moldova vor fi obligate să prezinte, anual, informaţii cu privire la proprietarii instituţiei media. Potrivit Agenţiei "Infotag", acest lucru este prevăzut în proiectul modificărilor la Codul Audiovizualului, propus de un grup de deputaţi din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM).

Proiectul, care a fost elaborat de comun cu Centrul Independent de Jurnalism, a fost discutat în cadrul audierilor organizate de Comisia parlamentară pentru cultură, educaţie, ştiinţă, tineret, sport şi mass-media. Modificările propuse prevăd că radiodifuzorii privaţi vor fi obligaţi să publice anual, pînă la data de 1 mai, şi să prezinte Consiliului Coordonator al Audiovizualului un raport de activitate în care trebuie să includă numele şi cetăţenia proprietarului instituţiei media.

De asemenea, proiectul stabileşte că membrii Consiliului Coordonator al Audiovizualului au dreptul să solicite informaţii suplimentare despre proprietar.

Unul dintre autorii proiectului, preşedintele Comisiei parlamentare de profil, Chiril Lucinschi, a declarat că "informaţia cu privire la proprietarul companiei media trebuie să fie deschisă pentru toţi cei interesaţi de felul în care activează instituţia dată". Deputatul a recunoscut că, începînd cu anul 2005, este proprietarul unei companii media şi nu ascunde acest fapt.

Directorul Centrului Independent de Jurnalism, Nadine Gogu, a menţionat că acest proiect are o importanţă deosebită în ceea ce priveşte asigurarea pluralismului de opinii.

"În ultima perioadă, pe piaţa mediatică există tendinţa de a concentra sursele media într-o singură proprietate, noi sperăm că după aprobarea proiectului de lege acest fenomen se va diminua", a spus Nadine Gogu.

Preşedintele CCA, Marian Pocaznoi a menţionat că acest proiect este necesar pentru ca piaţa media din Republica Moldova să fie mai transparentă.

"Oamenii trebuie să ştie cine este proprietarul, să ştie dacă sunt ei manipulaţi sau nu", a spus preşedintele CCA.

"INFOTAG" precizează: Propunerea cu privire la publicarea informaţiilor cu privire la proprietarul instituţiei media se discută de mult timp, însă, subiectul a fost abordat de societatea civilă, nu de Parlament. Despre acest lucru se vorbeşte, în special, în legătură cu faptul că posturile principale de televiziune sunt împărţite între politicieni. Respectiv, potrivit informaţiilor neoficiale, deputatul din partea PLDM, Chiril Lucinschi este proprietarul a două posturi de televiziune şi sales-house de comercializare a reclamei, iar deputatul din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vlad Plahotniuc - ar deţine cel puţin cinci posturi de televiziune şi sales-house. În acelaşi timp, este foarte complicat de demonstrat acest lucru întrucât alte companii figurează în calitate de fondatori ai posturilor de televiziune, care sunt înregistrate în off-shore. Până în 2010, legislaţia interzicea unui proprietar să deţină mai mult de două posturi de televiziune, însă, după ce a venit la Guvernare, Alianţa pentru Integrare Europeană a mărit această cifră până la cinci.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?