Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Cosarciuc: Un lot de prune necalitative încă nu denotă proasta calitate a întregii noastre producţii

16 sep. 2013,, 16:31   Societate
2938 0
Foto: tribuna.md
Problemele ce țin de calitatea producţiei agricole moldoveneşti, în general, nu există, consideră fostul ministru al agriculturii şi industriei alimentare al Republicii Moldova, Valeriu Cosarciuc.

„Faptul că un agent economic nu a îndeplinit cerinţele nu trebuie să devină un motiv de embargo. Se mai întîmplă, iar un lot de prune necalitative nu înseamnă însă că toată producţia noastră e de calitate proastă. Dacă examinăm această problemă din punctul de vedere al regulilor OMC, atunci trebuie clarificată situația, în primul rînd, cu agentul economic care a încălcat cerinţele de export, dar nu să fie pedepsită o ţară întreagă. Ţara poate fi vinovată în cazul în care nu funcţionează sistemul de control al inofensivităţii produselor alimentare”, a menţionat el.

Cosarciuc a menţionat că ameninţările din partea F.Ruse privind introducerea interdicţiei la importul fructelor şi legumelor moldoveneşti deja are un impact negativ asupra producătorilor locali. „Exportatorii vor include anumite cheltuieli pentru riscuri, iar fermierii vor primi mai puţini bani, deoarece pierderile vor fi scăzute anume din contul lor”.

Potrivit ultimelor date ale Serviciului federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Rusia, Moldova nu face parte din ţările în producţia agricolă ale cărora Rosselihoznadzor depistează cele mai multe cazuri de organisme de carantină. În producţia importată din Moldova au fost depistate doar 3 cazuri de obiecte de carantină. Este vorba despre 19,02 tone de prune din Moldova.

Anterior, Rosselihoznadzor a înaintat pretenţii faţă de introducerea în Rusia a fructelor infestate cu obiecte de carantină şi a avertizat despre posibilitatea introducerii interdicţiei la importul de legume şi fructe din Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?