X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

România şi R.Moldova au semnat un acord privind retransmisia TVR 1 în Moldova

13 sep. 2013,, 11:35   Societate
2764 0
Foto: exclusivnews.ro
Directorul general al SRTV, Claudiu Săftoiu, şi agentul guvernamental al Republicii Moldova, Lilian Apostol, au semnat joi la sediul Televiziunii Române din Bucureşti Acordul de soluţionare amiabilă a cererii depuse de TVR împotriva Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, la 1 august 2008.

Potrivit Agenţiei "Infotag", la procedura de semnare a documentului, care a fost transmisă în direct de TVR 1, au participat premierul român Victor Ponta, ministrul român de externe, Titus Corlăţean, ministrul român al justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul moldovean al justiţiei, Oleg Efrim, secretarul de stat în ministerul român de externe, Bogdan Aurescu, ambasadorul R.Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă.

"Prin semnarea acestui acord, se va realiza înlăturarea celui mai dificil obstacol în calea prezenţei programelor TVR în Republica Moldova. Telespectatorii moldoveni vor fi mai aproape de realităţile din România, prin informaţii prompte şi corecte, emisiuni culturale şi de divertisment de calitate, realizate de profesioniştii Televiziunii Române", a menţionat Claudiu Săftoiu.

Premierul Victor Ponta a declarat că pentru semnarea acestui acord partea românească şi cea moldovenească au muncit mult.

"De 6-7 ani vorbeam de relaţii frăţeşti şi aveam un litigiu între noi, un proces la CEDO, ceea ce nu era normal. Este dreptul cetăţenilor din Republica Moldova de a avea acces la informaţii, dar este o oportunitate şi pentru noi să aflăm, prin intermediul emisiunilor, mai multe despre realitatea de la Chişinău", a spus premierul român.

Oleg Efrim a declarat că "asistăm la un gest de corectare a unei greşeli comise de fosta guvernare comunistă".

"Cred că nu este normal ca între statele noastre să existe probleme în relaţiile bilaterale. Ce am făcut azi dovedeşte că putem trece peste orice obstacol", a spus Efrim.

Autorităţile de la Chişinău nu au făcut publice condiţiile acordului, însă presa din România scrie că acesta prevede retransmisia obligatorie a postului TVR1 de către toţi operatorii de cablu din R.Moldova, iar operatorii de cablu din România vor fi obligaţi să retransmită postul public de televiziune Moldova 1.

În proiectul de acord se mai spune că "părţile (România şi Republica Moldova, n.r.) garantează libertatea de recepţie şi de retransmitere pe teritoriile statelor lor a serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici, indiferent de modalitatea de transmitere sau de retransmitere, fără a impune vreo condiţie, fără licenţă sau autorizare prealabilă".

Potrivit documentului, acordul se încheie pe o perioadă de 10 ani şi se va prelungi în mod automat pe noi perioade a cîte 10 ani, dacă niciuna dintre părţi nu va comunica, în scris, celeilalte părţi, cu cel puţin şase luni înainte de expirarea perioadei de valabilitate, încetarea acordului.

TVR 1 a fost scos de pe frecvenţele terestre de emisie în anul 2007, în timpul guvernării comuniste, pe motivul unei pretinse datorii a postului faţă de Î.S. Radioсomunicaţii de peste $150 de mii. Tot atunci, frecvenţa pe care emitea TVR1 a fost oferită prin concurs postului 2 Plus, ce aparţine companiei internaţionale TELEFE Internaţional. Postul şi-a asumat obligaţia de a stinge datoria şi de a retransmite emisiunile TVR 1.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?