Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Embargoul rusesc asupra vinurilor și divinurilor moldovenești va aduce prejudicii inclusiv întreprinderilor prietenei Rusiei ‒ Transnistriei

12 sep. 2013,, 11:15   Economie
3203 0
Foto: nr2.ru
Producătorii de vinuri și coniacuri din Transnistria au suspendat expedierea acestora în Rusia, din cauza introducerii interdicției livrărilor băuturilor alcoolice de către această ţară din Republica Moldova, comunică NOI.md.

În special, livrările spre Rusia le-au încetat: cel mai mare producător din Transnistria a divinurilor ordinare, de marcă și a acelora de calitate superioară, precum şi a vinurilor, vodcii și lichiorurilor ‒ Fabrica de vinuri şi coniacuri „Kvint” de la Tiraspol, dar şi Fabrica de la Dubăsari „Buchet Moldavii”, ambele fabrici fiind incluse pe lista generală a întreprinderilor din Moldova cu drept la export a producției alcoolice în Rusia.

În același timp, din cauza interdicţiei Rospotrebnadzor-ului de livrare a produselor alcoolice din Republica Moldova, aceste fabrici au fost forțate să stopeze exporturile producţiei alcoolice către Federația Rusă, deoarece vinurile şi coniacurile produse în Transnistria trec procedurile de vămuire în Moldova de pe malul drept și sînt considerate produse moldovenești.

Totodată, managerii fabricilor „Kvint” și „Buchet Moldavii”, consideră că băuturile, cunoscute pentru calitatea lor, ar trebui să fie admise pe piața rusă. Experţii de la Tiraspol indică faptul că industria vinurilor şi divinurilor din Transnistria este un donator important la bugetul nerecunoscutei republici, iar lovitura economică a Rusiei asupra Republicii Moldova aduce prejudicii semnificative Transnistriei, aliată a căreia e Moscova.

„Kvint” este unul dintre cei mai mari producători de vinuri, coniacuri şi lichioruri din CSI. În fiecare an, fabrica produce mai mult de 15 de mil. de sticle de vinuri, coniacuri și lichioruri. Adică mai mult de 70 de branduri de băuturi alcoolice (vinuri, vinuri alcoolizate, lichioruri), dar şi circa 30 de tipuri de coniac maturat de la 3 la 50 ani. Capacitatea de producție a companiei „Kvint” este de 1 mil. 320 mii dal de producţie alcoolică pe an, totodată capacitatea proiectată estimată a producției de coniacuri constituie ‒ 410 mii dal, cea de vinuri ‒ 635 mii dal, iar de vodcă și băuturi tari ‒ 276 mii dal. În afară de Rusia produsele alcoolice mai erau exportate în: Ucraina, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Statele Unite ale Americii, Canada, Elveția, Germania, Israel, Ţările Baltice, Vietnam etc. Fabrica „Kvint” aparține grupului de companii „Sheriff”, care a cumpărat fabrica în anul 2006 cu 21,070 mil. de dolari SUA.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?