Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Experți: Privatizările în R.Moldova se fac în interesul unor grupuri

11 sep. 2013,, 15:31   Societate
3202 1
Foto: totul.md
Politica privatizării în Republica Moldova este prioritară, însă se cere o mai mare transparență din partea autorităților de guvernămînt. Opinia aparține experților economici Ion Tornea și Dumitru Budeanschi și a fost făcută astăzi pentru NOI.md în contextul valului de privatizări ce se impun în această toamnă.

Dumitru Budeanschi a subliniat că în R. Moldova este necesară privatizarea în condițiile în care în sectorul public persistă problema furturilor. ”În R. Moldova, cu părere de rău, nu se poate de discutat despre proprietate publică, ca și în alte state. Există țări în care proprietatea publică are o pondere destul de mare, însă acolo nu se fură întreprinderile private ca la noi. Deci politicul nu se implică atît de mult în întreprindere precum la noi. Întreprinderile publice deseori servesc pentru a face diferite favoruri grupurilor de interes sau tranzacții prin companiile căpușe și așa mai departe. În cazul privatizărilor propuse, consider că era nevoie, probabil, de o analiză mai amănunțită la fiecare întreprindere în parte pentru a justifica privatizarea din punct de vedere economic”, a specificat Budeanschi.

În context, Ion Tornea a menționat că privatizările în R. Moldova se fac mai mult în interesul unor grupuri. ”Aceste privatizări sînt necesare, dar nu la pachet. Eu cred că trebuie făcută privatizarea pe fiecare obiectiv în parte, pentru că sînt unele întreprinderi în care statul și-ar putea păstra controlul. În general, acolo unde există deja o concurență, statul ar trebui să se debaraseze de întreprinderile sale și să le preia sectorul privat. Acolo unde există monopoluri, cred că statul trebuie să-și păstreze controlul. Practica privatizărilor de pînă acum arată că se fac mai mult în interesul unor anumite grupări. Decît așa privatizări, mai bine să nu se facă deocamdată. De exemplu, aeroportul este unica întreprindere aeriană din republică și eu am dubii față de oportunitatea privatizării acestuia la moment. Se poate de privatizat doar atunci cînd există alternative. Deocamdată, în cazul aeroportului, R. Moldova nu le are”, a precizat Tornea.

Agenda de lucru a ședinței cabinetului de miniștri de astăzi, 11 septembrie, include un proiect de modificare a legii privind transmiterea în gestiune privată a peste 200 de întreprinderi de stat, printre care Banca de Economii, Tutun CTC, CET-urile și Moldtelecom.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?