X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

11 septembrie: 12 ani de la atacurile teroriste care au schimbat lumea (VIDEO)

11 sep. 2013,, 10:23   Externe
4015 1
Foto: segodnya.ua
Aproape 3.000 de vieţi s-au pierdut, iar alte 8.900 de persoane au fost rănite în cele patru atacuri teroriste coordonate de gruparea al-Qaeda la 11 septemrbie 2001. 12 ani mai tîrziu, peste 1.140 de persoane - printre care membri ai echipajelor de intervenţii care au salvat oameni din turnurile World Trade Center - au fost diagnosticate cu cancer din cauza expunerii la zona de impact.

În urmă cu 12 ani, pe 11 septembrie 2001, o serie de patru atacuri care au vizat obiective de interes maxim din Statele Unite ale Americii au marcat punctul zero al unui conflict încă în derulare. Pînă în urmă cu cîteva zile, întreaga lume s-a aflat sub o alertă internaţională de atacuri teroriste, după ce serviciile americane de informaţii au interceptat convorbiri între liderii reţelei al-Qaeda şi au aflat astfel că gruparea plănuia noi atacuri. Pînă în prezent însă, atentatele de la 11 septembrie rămîn cele mai dure din istorie. Patru avioane de pasageri au fost deturnate de un total de 19 agenţi al-Qaeda pentru a fi folosite în atacuri sinucigaşe. Două dintre aceste avioane, unul operat de American Airlines şi celălalt de United Airlines, s-au izbit de cele două turnuri ale complexului World Trade Center din New York. La două ore de la impact, ambele turnuri s-au prăbuşit.

Materialele proiectate şi focurile izbucnite au dus ulterior la dărîmarea parţială sau completă a tuturor celorlalte clădiri din complexul WTC. Al treilea avion deturnat, operat tot de American Airlines, a lovit Pentagonul - sediul Departamentului pentru Apărare al Statelor Unite -, cauzînd o prăbuşire parţială a aripii vestice. Al patrulea avion, al operatorului aerian United Airlines, se îndrepta către Washington, D.C., unde teroriştii intenţionau să-l folosească pentru a distruge Capitoliul, un al simbol american.

Pasagerii acelui avion au reuşit însă să spargă uşa cockpitului controlat de terorişti, s-au luptat cu aceştia şi, în cele din urmă, aparatul s-a prăbuşit pe un cîmp în apropiere de oraşul Shanksville din Pennsylvania. Nicio persoană care se afla în cele patru avioane - 227 de civili şi 19 terorişti - nu a supravieţuit. Totodată, atacurile de la 11 septembrie reprezintă momentul în care au murit cei mai mulţi pompieri la datorie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?