Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Şeful statului a dispus prelungirea termenului de asigurare cu pază de stat a fostului preşedinte Vladimir Voronin

10 sep. 2013,, 14:42   Politică
4250 2
Foto Фото: ziarulnational.md
Şeful statului, Nicolae Timofti, a dispus prelungirea perioadei de pază din partea statului şi asigurarea cu maşină de serviciu pentru liderul Partidului Comuniştilor, fostul preşedinte al R.Moldova, Vladimir Voronin. Potrivit Agenţiei "Infotag", informaţia a fost confirmată de către secretarul general al Aparatului Preşedintelui, Ion Păduraru, pentru Publika TV.

Conform legislaţiei Republicii Moldova, foştii preşedinţi au dreptul de a folosi serviciile Pazei de Stat, inclusiv un bodyguard, o maşină şi şofer, timp de patru ani de la expirarea mandatului. Pentru Vladimir Voronin, acest termen expiră pe 11 septembrie. Cu două săptămîni în urmă, preşedintele fracţiunii Partidului Comuniştilor, Maria Postoico, a înaintat un demers către preşedintele Nicolae Timofti, în care solicita prelungirea acestui termen.

"Domnul preşedinte a examinat cererea fracţiunii parlamentare a PCRM, prin care a cerut extinderea pazei pe o perioadă nedeterminată, această cerere fiind bazată pe faptul că, din cauza activităţii politice a domnului Voronin, există pericolul ca la întîlnirile pe care le are sau deplasări să aibă de suferit integritatea lui fizică. Am solicitat opinia Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat, care a fost favorabilă", a declarat Ion Păduraru.

Potrivit lui, legea permite preşedintelui Republicii Moldova să asigure paza şi altor funcţionari, la cererea acestora sau din propria iniţiativă.

"Conducîndu-se de aceste prevederi, preşedintele a dispus extinderea protecţiei domnului Voronin pînă la 31 decembrie 2013. Ulterior, se va decide dacă va fi prelungit acest termen sau ba. Şi anterior s-a aplicat această practică în raport cu alţi demnitari", a menţionat secretarul general al Aparatului Preşedintelui.

Unii observatori au presupus, cu două săptămîni în urmă, că o astfel de decizie va fi luată, şi chiar şi-au exprimat nedumerirea în legătură cu solicitarea comuniştilor. Paradoxul constă în faptul că înșişi comuniştii au rugat să se facă o excepţie de la regula stabilită de ei. Iniţial, legislaţia presupunea protecţie pe viaţă a foştilor preşedinţi, confirmată prin Legea nr.1111 din 11 martie 1997 "Despre asigurarea activităţii Preşedintelui Republicii Moldova". Cu toate acestea, la 22 noiembrie 2001, Partidul Comuniștilor, care a venit atunci la putere, a făcut modificări ale legislaţiei, limitînd durata de asigurare a protecţiei foştilor preşedinți pînă la patru ani.

Jurnalistul Dmitri Ciubaşenco a scris că, "schimbînd legislaţia şi lipsind foştii preşedinţi de drepturile lor la protecţia de stat, Voronin nu are dreptul moral de a cere protecţie pentru el însuşi".

"Acesta este un pas foarte amuzant al deputaţilor PCRM şi liderului lor. Comuniştii nu-l recunosc pe Timofti în funcţia de şef legitim al statului, fapt despre care a declarat de mai multe ori însuşi Voronin. Să ceri de la un preşedinte pe care nu îl recunoşti unele privilegii este ridicol, mai ales că fracţiunea nu are nicio atribuţie în acest sens, potrivit legii. Absurditatea situaţiei este agravată de faptul că, PCRM a anunţat declanșarea în toamnă a unei "revoluţii de catifea", al cărei scop ar trebui să fie răsturnarea "regimului antipopular", inclusiv a lui Timofti, de la care comuniştii cer pază şi mașină pentru şeful lor", a menţionat expertul.

Ciubaşenco consideră că cererea PCRM adresată lui Timofti "e ca şi cum Lenin cu Troţki ar fi cerut Guvernului Provizoriu maşini blindate şi luptători pentru a-l alunga pe Kerensky din Palatul de iarnă. Sau dacă armata de gherilă a lui Che Guevara ar fi cerut de la CIA elicopter şi agenţi de pază pentru protecţia comandantului lor".

Analistul politic Oazu Nantoi consideră că comuniştii au cerut protecţie pentru liderul lor, pentru că "acum a venit timpul ca Vladimir Voronin să "culeagă" frica faţă de proprii cetăţeni".

"Să sperăm că lui Voronin nu îi va fi frică şi să dea Dumnezeu să nu dezvolte o manie a persecuţiei faţă de propriul popor. Şi el va dormi liniştit. Chiar şi la şedinţele "nelegitime" ale parlamentului. Va dormi şi în timpul "revoluţiei de catifea" anunţate pentru această toamnă. De "catifea", sau de "cafea", după cum a spus Ciubaşenco, făcînd aluzie cu sarcasm la faptul că într-unul din interviurile sale planificate Voronin a numit "revoluţia de catifea" "revoluţie de cafea", a remarcat Nantoi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?