X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4007

Moldova și FMI vor demara negocierile privind noul program de cooperare în a doua jumătate a lunii septembrie

6 sep. 2013,, 15:06   Economie
3480 0
Foto: malta2u.com
Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional (FMI) vor demara negocierile privind noul program de cooperare în a doua jumătate a lunii septembrie, transmite NOI.md. Despre aceasta a anunțat noul reprezentant permanent al FMI în Moldova, Armine Khachatryan, în cadrul întrevederii cu președintele Parlamentului, Igor Corman. Reprezentantul permanent al FMI în Moldova a anunțat că o misiune de experți ai Fondului va vizita republica în perioada 18 septembrie – 1 octombrie 2013, pentru a iniția dialogul propriu-zis de negociere a noului program de asistență al FMI pentru Moldova.

În cadrul întrevederii au fost abordate subiecte ce se referă la evoluțiile economice din Republica Moldova, inclusiv în realizarea programului cu FMI, precum și perspectivele de dezvoltare economică a țării. Igor Corman a menționat importanța implementării agendei europene de reforme, inclusiv în domeniul economic, pentru a asigura stabilitatea macroeconomică și creșterea economică durabilă a Moldovei. Președintele Parlamentului a exprimat convingerea autorităților de la Chișinău de a continua dialogul constructiv cu FMI pentru modernizarea Republicii Moldova și îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor.

De asemenea, șeful Legislativului s-a referit la politicile economice implementate, la modificările și completările din legislația națională în vederea creării condițiilor pentru dezvoltarea economică a țării. În cadrul întrevederii a fost discutată şi situaţia de la ”Banca de Economii”.

Amintim că în Moldova déjà a fost constituit grupului pentru demararea procesului de negocieri al noului Memorandum cu privire la politicile economice şi financiare între Guvernul Republicii Moldova şi FMI. Grupul este condus de vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

anterior, premierul Iurie Leancă și directorul executiv al FMI, Menno Snel, au convenit ca Republica Moldova și FMI să demareze la toamnă negocieri asupra unui nou program de cooperare. Iurie Leancă a subliniat că obiectivele Guvernului coincid cu cele ale FMI: asigurarea stabilității macroeconomice şi dezvoltării durabile a ţării. În acest sens, potrivit premierului, autoritățile de la Chișinău își propun să continuie cooperarea eficientă cu FMI, asigurînd previzibilitatea necesară pentru un dialog constructive.

La rîndul său, Menno Snel a menționat că FMI urmăreşte menţinerea stabilităţii macroeconomice şi promovarea reformelor care să asigure o creştere economică în Republica Moldova.

Amintim că programul de trei ani de finanțare între FMI și Moldova s-a încheiat în aprilie 2013. Programul prevedea acordarea Moldovei unui sprijin financiar în sumă totală de 369,6 milioane DST (circa 574,4 mil. dolari SUA), din care au fost transferate 320 mil. DST (circa 490 mil. dolari).
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?