Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Obama: Lumea a tras o "linie roșie", nu eu

5 sep. 2013,, 15:26   Externe
2892 0
Foto: mignews.com
Fiind într-o vizită în Suedia, președintele american Barack Obama a declarat că încrederea comunității internaționale și a Congresului a ajuns la limită atunci cînd vine vorba de atacul asupra Siriei și aceasta devine o chestiune de reputație pentru toți.

Vizita lui Obama la Stockholm a avut loc în drumul său spre Rusia pentru summit-ul G20. Situația din Siria și Acordul cu privire la crearea unei zone de comerț liber cu UE au fost principalele probleme pe care președintele SUA le-a discutat cu premierul Fredrick Reinfeldt.

Obama are nevoie de suport pentru decizia sa privind Siria, atît acasă cît și în străinătate. El a spus că Congresul se afla în faza discuției răspunsului militar la presupusa folosire a armelor chimice în Siria. În timp ce Obama făcea declarații în străinătate în timpul vizitei în Suedia, propunerea sa pentru intervenția militară era examinată de Congres.

El a subliniat că în situația cu Siria în joc este reputația întregii comunități internaționale, nu doar a lui.

Obama a spus că el și prim-ministrul suedez a fost de acord că comunitatea internațională nu poate să nu reacționeze la ceea ce se întîmplă în Siria, deoarece va crește probabilitatea de noi atacuri.

Cînd a fost întrebat de reporteri despre comentariile sale cu privire la "linia roșie " împotriva folosirii armelor chimice, Obama a spus că această linie a fost pentru prima delimitată în mod clar nu de el, ci de Convenția privind interzicerea armelor chimice, ratificată de țări ale lumii și de Congres.

" Nu am stabilit eu linia roșie . Lumea a fixat-o. Comunitatea internațională a stabilit linia roșie atunci cînd guvernele care reprezentau 98 la sută din populația lumii au fost de acord că utilizarea armelor chimice este inacceptabilă și a fost creat acordul care interzice utilizarea acestuia, chiar și atunci cînd țările sînt implicate în război. Congresul a stabilit linia roșie, ratificînd acest acord", - a declarat președintele Obama.

Obama a adăugat: "Acest lucru nu este ceva ce am inventat eu. Nu l-am luat din aer. Pentru aceasta sînt motive".

Este vorba despre declarația lui Barack Obama, făcută în august 2012: "Foarte clar am dat de înțeles și regimului Assad, și altori jucători din regiune, că transportul și utilizarea armelor chimice vor fi considerate de noi ca încălcarea limitelor admise. Acest lucru va schimba planurile mele. Acest lucru va schimba poziția mea".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?