X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Construcţiile în centrul istoric continuă

5 sep. 2013,, 12:21   Societate
10720 0
Foto: noi.md
Acum cîţiva ani, în capitală s-a iscat un scandal în jurul construcţiei unei clădiri cu multe etaje lîngă Biblioteca Naţională, în centrul istoric al Chişinăului, pe str. 31 august, 78\1. Atunci, planurile companiei-beneficiar Green Hills Nistru au fost zădărnicite de societatea civilă şi, cît nu ar suna de straniu, de Primărie. După mai multe procese de judecată, companiei i s-a interzis realizarea acestui proiect.

La un an de la ultima decizie judecătorească, Green Hills Nistru s-a adresat din nou la Primărie pentru a obţine documentele necesare pentru construcţie. Totodată, în aprilie curent, noul proiect a primtit avizul necesar de la Consiliul naţional al monumentelor istorice de pe lîngă Ministerul Culturii. Iar în luna mai 2013, autorităţile municipale i-au eliberat companiei Green Hills Nistru certificatul de urbanism pentru proiectare. Astfel, la Chişinău, vizavi de teatrul „Licurici” trebuiau să înceapă şlucrările de construcţie.

Pe un teren privat cu suprafaţa de 0,0051 ha, şi pe două sectoare arendate de la primărie de 0,0335 ha şi 0,022 ha, în centrul istoric al capitalei, compania planifică să construiască o clădire deja cu două etaje, care, potrivit autorilor proiectului, ar trebui să se înscrie în ansamblul arhitectural existent.

Însă istoria se repetă. Beneficiarul nu a ajuns la un compromis cu conducerea Bibliotecii Naţionale şi cea a Universităţii de Stat de Educaţie Fizică şi Sport, lîngă care urma să fie construită noua clădire.

Potrivit legislaţiei, ambele edificii ale Bibliotecii Naţionale, între care se preconiza construcţia noii clădiri, se află sub ocrotirea statului, de aceea, în raza de 100 de metri, este interzisă orice construcţie.

Administraţia bibliotecii consideră că o nouă construcţe ar putea afecta nu numai blocul II al bibliotecii, care este declarat monument istoric, dar şi blocul principal, care deja este fisurat şi se află în stare avariată.

Altfel spus, nici noul proiect nu a îmblînzit inimile bibliotecarilor. Aceştia, împreună cu administraţia Universităţii de Stat de Educaţie Fizică şi Sport (căreia îi aparţine bazinul din imediata apropiere) s-au adresat la primărie cu cererea de a nu elibera avizul pentru construcţie. Autorităţile municipale au căzut de acord şi au sistat, la 15 august, certificatul de urbanism pentru proiectare, pînă cînd beneficiarul nu va găsi limbă comună cu cei nemulţumiţi.

Amintim, că această istorie a început încă în 2008. Atunci, Green Hills Nistru a început demersurile pentru obţinerea autorizaţiei pentru construcţia centrului comercial cu multe etaje cu destinaţie social-culturală, cu parcări subterane. Însă atunci, Primăria a refuzat să elibereze documentele necesare, motivînd prin faptul că edificiile Bibliotecii Naţionale sunt amplasate în centrul istoric al Chişinăului şi constituie un ansamblu arhitectural unic, iar una din aceste clădiri este monument arhitectural de importanţă naţională (pe acestă clădire, str. 31 august, colţ cu Bănulescu Bodoni, este instalată şi o placă comemorativă). În afară de aceasta, împotriva construcţiei noii clădiri multietajate în centrul istoric al capitalei s-a pronunţat şi Ministerul Culturii, şi însăşi Biblioteca Naţională.

Pe 4 aprilie 2011, Curtea de Apel a lăsat în vigoare decizia de neacordare a autorizaţiei pentru construcţie companiei Green Hills Nistru. Aceasta din urmă a atacat decizia, însă pe 27 ianuarie 2012, Curtea Cupremă de Justiţie a confirmat decizia Curţii de Apel. La finele procesului de judecată, gardul (ce se afla pe locul restaurantului Green Hills Nistru) urma să fie demolat.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?