Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4033

Ambasada Rusiei i-a amintit Moldovei despre jubileul cunoscutului arhitect, Alexei Şciusev

5 sep. 2013,, 09:00   Societate
3890 0
Foto: moldovenii.md
Mai multe evenimente prilejuite de aniversarea a 140-a de la naşterea celebrului arhitect sovietic, Alexei Şciusev, originar din Chişinău, au avut loc miercuri în capitala Republicii Moldova.

Surse din serviciul de presă al Centrului de Ştiinţă şi Cultură al Rusiei au comunicat agenţiei "Infotag" că o expoziţie dedicată creaţiei lui Şciusev a fost inaugurată cu sprijinul Ambasadei Federaţiei Ruse, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. Expoziţia cuprinde peste 100 de fotografii reprezentînd schiţe, proiecte, machete de idei realizate şi nerealizate ale arhitectului.

Şeful reprezentanţei "Rossotrudnicestvo" în R.Moldova, Valentin Rîbiţchi, a subliniat la inaugurarea expoziţiei că opera lui Şciusev este una dintre punţile culturale care unesc poporul Rusiei cu cel al Moldovei.

"Noi le sîntem recunoscători celor care îi păstrează moştenirea şi ne vom strădui să ajutăm la reparaţia muzeului din Chişinău, astfel încît un număr cît mai mare de oameni să obţină posibilitatea de a cunoaşte moştenirea de creaţie a acestui arhitect original", a declarat Rîbiţchi.

Evenimentele jubiliare au continuat cu un simpozion ştiinţific la care istorici, colaboratori de muzeu, arhitecţi şi cercetători de artă au vorbit despre contribuţia lui Şciusev la dezvoltarea arhitecturii ruseşti şi celei moldoveneşti.

Mausoleul lui Lenin din Piaţa Roşie a Moscovei este considerat cea mai cunoscută operă a lui Alexei Şciusev.

În strada Şciusev din centrul Chişinăului este situată casa-muzeu a arhitectului în care acesta s-a născut şi a trăit primii 24 de ani de viaţă. Faţada, interiorul şi acoperişul clădirii sînt într-o stare deplorabilă de peste 10 ani. Casa a fost construită acum 150 de ani, este monument de istorie şi arhitectură de nivel naţional, inclus în registrul monumentelor din Moldov, ocrotit de stat. Pe parcursul multor ani edificiul a fost restaurat de numai două ori - în anii '80 şi parţial - la începutul anilor '90 ai secolului al ХХ-lea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?