X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4009

Moldova și Rusia vor organiza consultări privind schimbarea regimurilor comerciale în cadrul Zonei de comerț liber Moldova - UE

4 sep. 2013,, 12:22   Economie
2968 1
Foto: trm.md
Republica Moldova și Federația Rusă vor desfășura consultări bilaterale privind schimbarea regimurilor comerciale în cadrul preconizatei Zone de comerț liber între Moldova și Uniunea Europeană. Despre aceasta a anunțat vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, care este și co-președinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică. Potrivit lui Lazăr, consultările vor avea loc în septembrie sau octombrie curent și vor fi organizate la nivel de ministere ale economiei.

”Dorim să fim parteneri în totalitate previzibili și deschiși, nu avem ce ascunde față de partea rusă”, a declarat Lazăr. Potrivit oficialului, partea rusă va fi informată despre regimul comercial al Moldovei și posibilele schimbări legate de parafarea și semnarea Acordului de asociere și Acordului de liber schimb cu UE. Valeriu Lazăr a subliniat că Rusia este și va rămîne unul din principalii parteneri comerciali ai Moldovei. precizînd că, în semestrul I al anului 2013, Rusia a fost cel mai mare partener comercial al Moldovei, cu o pondere de 29% din exportul moldovenesc și 15% din import.

Ministrul Economiei a menționat că Moldova este extrem de interesată ca în procesul de îmbunătățire a condițiilor de comerț cu UE și alte state să nu existe o divizare după principiul malul drept și cel stîng al Nistrului și partenerii să perceapă Moldova ca un stat integru, inclusiv din punct de vedere al regimului comercial. Valeriu Lazăr a subliniat că pentru aceasta este necesar de convins toți colegii din UE, Rusia, Turcia și alte state și de garantat că în cadrul regimului facilitar comercial autoritățile Moldovei vor fi capabile săasigure corectitudinea procesului de eliberare a certificatelor de proviniență. Valeriu Lazăr și-a exprimat speranța că, pînă în anul 2015, va fi identificat un mecanism care va permite asigurarea unor condiții similare de comerți pentru toate întreprinderile din Moldova, inclusiv cele din regiunea transnistreană.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?