X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Numărul salariaților accidentați la locul de muncă, în continuă creștere

2 sep. 2013,, 15:15   Societate
2495 0
Foto: nanopress.it
În prima jumătate a anului curent, Republica Moldova înregistrează o creștere a numărului de accidente produse la locul de muncă. Potrivit Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, aproape 50 de salariați au avut de suferit din cauza nerespectării securităţii muncii și neatenției, transmite NOI.md.

Șeful-adjunct al Inspectoratului Muncii din cadrul CNSM, Elena Carchilan, a menționat pentru NOI.md că cele mai multe accidente la locul de muncă se produc în domeniile agriculturii și construcțiilor. ”La Regia Spații Verzi, un tractorist repara unitatea de transport. Acesta la un moment dat a nimerit sub o rotație și a decedat. După cercetare s-a dovedit că este atît vina salariatului că n-a dat dovadă de mai multă atenție, cît și a angajatorului care n-a asigurat întru totul securitatea acestuia”, a precizat Elena Carchilan.

Sindicalista a subliniat că accidentele la locul de muncă se produc, în principiu, din cauză că angajatorii comit încălcări ale normelor legale referitoare la cuantumul retribuirii muncii, nu efectuează examenul medical la angajare, nu realizează evaluarea periodică a locurilor de muncă din punct de vedere al securității și altele.

”Statistica arată că în prima jumătate a anului curent au fost înregistrate 37 de accidente grave la locul de muncă soldate cu accidentarea a 45 de salariați, dintre care 14 cazuri mortale. În aceeași perioadă a anului trecut au fost înregistrate doar 10 accidente mortale”, a specificat Elena Carchilan.

Datele oficiale demonstrează că anual în Republica Moldova se produc cîteva sute de accidente de muncă, fiind, în cea mai mare parte, tăinuite de către angajatori.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?