X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Experți: RM rămîne dependentă de resursele de gaze ale Rusiei în pofida construcției gazoductul Iași-Ungheni

28 aug. 2013,, 17:23   Politică
3553 2
Foto : point.md
Construcția gazoductului Iași-Ungheni nu va afecta relațiile de colaborare dintre Republica Moldova și Federația Rusă pe plan energetic în următorii cinci ani. De această părere sînt experții în domeniul energetic Ion Muntean și Ion Tornea de la IDIS Viitorul, care au subliniat astăzi pentru NOI.md că R. Moldova rămîne cel puțin pentru această perioadă de timp dependentă de resursele de gaze naturale ale Federației Ruse.

Expertul Ion Tornea a menționat că Moldova trebuie să-și asigure securitate energetică și să-și diversifice aprovizionările de energie, dar construcția acestui gazoduct nu înseamnă că ea nu va depinde în viitor de resursele de gaze ale Rusiei. „Construcția gazoductului Iași-Ungheni nu rezolvă problema. El asigură doar conexiunea sistemului de gaze cu cel din România, dar ca să fie asigurat pentru întreaga Moldovă, trebuie construite rețele pe întreg teritoriul republicii. Deci, noi în următorii cel puțin 5 ani vom fi dependenți în continuare de ”Gazprom”. Totuși, din moment ce R. Moldova își va asigura securitate energetică, va fi mai puțin vulnerabilă la presiunile Rusiei”, a precizat Ion Tornea.

O părere similară a fost împărtășită și de către expertul Ion Muntean, care nu exclude apariția unor surprize la acest capitol din partea Federației Ruse. ”Acest proiect este salutabil. Ideea lui se discută încă de vreo opt ani și anume împotrivirea partenerilor ruși a condus la stagnarea implementării acestuia. Pentru următorii 4-5 ani de zile, gazoductul nu va afecta relațiile R. Moldova cu Federația Rusă. Însă, nu putem exclude anumite surprize pînă atunci din partea Rusiei. Nu demult la Moscova a avut loc o discuție pe acest subiect și eu cred că rolul Gazprom-ului a fost stabilit”, a precizat Ion Muntean.

Amintim că ieri, 27 august la Ungheni au fost lansate lucrările de construcție a gazoductului Iași-Ungheni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?