X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Opinia experților față de cursul record al monedei europene

24 aug. 2013,, 09:28   Economie
6417 0
Foto: noi.md
Moneda unică europeană înregistrează un nou record. Începînd cu 12 august, Banca Naţională a Moldovei (BNM) a stabilit un curs de 17,01 lei pentru un euro. Asemenea situație s-a atestat în mai 2011, cînd euro era cotat cu 17,11 lei. Experții consideră, însă, că este un fenomen obișnuit și nu ar trebui să ne facem griji.

Alexandru Fală, director programe la ”Expert-Grup” spune că din a doua jumătate a anului 2012, avem o continuă depreciere a monedei naționale. Momentul fulminant, însă, se înregistrează acum. ”Sînt două explicații: intervenția graduală a Băncii Naționale și aprecierea monedei euro pe piețele internaționale. Nu putem spune, dacă e un lucru bun sau rău, fluctuația pe piața valutară e o situație care nu este ieșită din comun. Sînt cazuri cînd anumite valute cresc, iar altele scad. Nu e ceva grav, atît timp cît fenomenul nu capată trăsăturile unei valute sistemice”, consideră Alexandru Fală.

Totuși, expertul crede că sînt și cîteva categorii de persoane care au avut de suferit sau de cîștigat. ”E vorba de importatori – ei sînt cei care au de pierdut. Exportatorii sau persoanele care își țin depozitele în dolari sau persoane care au obţinut venituri de peste hotare au doar de cîștigat. E foarte greu de prognozat evoluția ulterioară a monedei euro. Sînt foarte mulți factori care au influență asupra cursului: intervențiile băncii internaționale, modul în care va merge importul și exportul, etc. Anumite fluctuații semnificative nu vor fi”, consideră expertul.
Amintim că Banca Naţională a Moldovei a stabilit, pentru astăzi, un curs de schimb pentru moneda unică europeană de 17,10 lei. Cel mai mic curs valutar din acest an a fost înregistrat pe 9 ianuarie – 15,73 lei pentru un euro. De la introducerea monedei europene, cel mai mare curs a fost înregistrat pe 15 decembrie 2009, cînd un euro costa 17, 98 lei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?