Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4037

Toamna vor CREȘTE TEMPERATURILE pe scena POLITICĂ

23 aug. 2013,, 14:20   Politică
4974 3
Foto: trm.md
La fel ca anii trecuți, unii experți și politicieni anunță că toamna pe scena politică a Republicii Moldova va fi una fierbinte. Dacă anii trecuți temperaturile erau ridicate din cauza crizelor politice, atunci în lunile ce urmează multe evenimente vor fi legate de apropierea Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Într-un interviu pentru publicația Timpul, deputatul din partea Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, a spus că toamna fierbinte o să fie legată de frisoanele care vor apărea în interiorul coaliției de guvernare.

"Au rămas oameni foarte supărați pe tușa rușinoasă a politicii moldovenești și nu cred că, în ajunul summitului de la Vilnius, componentele coaliției de guvernare vor trăi în pace. Nu este vorba doar de lupta dintre PLDM și PD, ci mai curînd despre restabilirea situației din PLDM. Sînt mai mult decît sigur că Vlad Filat nu va accepta ca laurii unui eventual succes la Vilnius să fie atribuiți lui Iurie Leancă”, a spus Munteanu.

La rîndul său, expertul IDIS „Viitorul”, Eduard Țugui, susține că summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius va înfierbînta foarte tare toamna din Republica Moldova. “Mai sînt o serie de realități conexe, cum ar fi segmentul transnistrean și mobilizarea de către Federația Rusă a unor forțe politice din țară, așa-numitele asociații obștești, pentru a da cote maxime acestei înfierbîntări. Ceea ce au anunțat comuniștii că vor organiza o revoluție de catifea se înscrie doar în acest registru. Cred că vor exista încercări de a destabiliza situația și de a induce în eroare opinia publică”, a spus expertul.

În același timp, Nicu Popescu, expert la Institutul pentru Studii de Securitate al UE din Paris, este de părerea că există un anumit potenţial de tensiuni externe, dar nu crede că se va ajunge la o toamnă fierbinte.

“ Ar fi o toamnă dificilă, dar nu neapărat fierbinte. Pînă la urmă şi poziţia geografică a Republicii Moldova, dar şi faptul că, sînt absolut sigur, că forţele politice de la Chişinău sînt destul de responsabile şi mature pentru a nu se deda unor provocări excesive. Cred că acest lucru va permite ţinerea situaţiei sub control”, a conchis expertul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?