Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Ce efecte are norul uriaş de plasmă ce se îndreaptă către Pămînt

23 aug. 2013,, 10:30   Ştiinţă şi IT
8024 0
Foto: realitatea.net
Un nor uriaş de plasmă se îndreaptă spre Pămînt şi ar putea provoca astăzi tulburări geomagnetice, au transmis specialiştii de la NASA. Observatoarele solare SDO şi SOHO au detectat pe Soare o ejecţie puternică de masă coronală - un nor uriaş de plasmă.

Ejecţia de masă coronală pe Soare a fost înregistrată marţi. În prezent, viteza norului de plasmă este de aproximativ 930 kilometri pe secundă - o viteză obişnuită pentru astfel de emisii, spun specialiştii.

Totuşi, aceste furtuni pot avea unele efecte asupra vieţii de pe Pămînt. Pot afecta nu numai sateliţii din atmosferă, ci şi liniile electrice, conductele de petrol sau sistemul de telecomunicaţii. În plus, mai pot fi afectaţi oamenii senzitivi la vreme, care pot resimţi un disconfort.

Аtîta vreme cît indicele de tulburări geomagnetice nu creşte nu trebuie să ne îngrijorăm. Pînă în acest moment, indicele de tulburări geomagnetice are nivelul 4, ceea ce nu este îngrijorător. Ar trebui să ajungă la 6-7 ca să fie disfuncţionalităţi pe Terra. Oricum Pămîntul este protejat, dar norul de plasmă tot va intra în atmosfera Pămîntului pe la poli. Atunci pot apărea aurorele polare.

Anunţul făcut de NASA arăta că, începînd de joi, norul de plasmă ar putea ajunge în apropierea Pămîntului şi ar putea provoca tulburări geomagnetice.

Miercuri, Centrul de Prognoză a Climei Spaţiale al Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA) din SUA a informat cu privire la producerea unor schimbări în apropierea Pămîntului - concentraţia de protoni în atmosfera terestră a început să crească, în timp ce indicele de tulburări geomagnetice Kp a crescut pînă la nivelul 4, nivel ce precede o furtună magnetică.

Indicele Kp exprimă activitatea geomagnetică, pe o scară de la 1 la 9. Un indice de minimum 5 semnifică o furtună geomagnetică de mică putere.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?