X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

În gimnaziul din Olănești va fi organizat un careu de protest

22 aug. 2013,, 15:10   Societate
3874 4
Foto: edusite.ru
Reprezentanții Centrului pentru protecția drepturilor conaționalilor ruși din Moldova îndeamnă societatea civilă să vină, pe 2 septembrie, în gimnaziul cu predare în limba rusă din satul Olănești, raionul Ștefan Vodă, pentru a susține colectivul pedagogic, părinții și elevii în apărarea dreptului la studii. Acțiunea va fi organizată în semn de protest față de neexecutarea deciziei de judecată privind restabilirea în drepturi a gimnaziului rus din această localitate, care a fost închis ilegal.

”În orice stat civilizat autoritățile execută decizia de judecată imediat. Aceasta presupune redeschiderea gimnaziului, anularea tuturor ordinelor consiliului sătesc, restabilirea în cîmpul muncii a profesorilor. Însă, realitatea arată că în Moldova decizia de judecată nu înseamnă absolut nimic. Astfel, președintele raionului, Vasile Buzu, fiind întrebat de un localnic din Olănești cînd va fi redeschis gimnaziul din localitate, a răspuns cinic: ”Îmi este indiferent ce a decis instanța de judecată. Va fi așa cum am spus eu, iar eu am spus că în Olănești nu va fi un gimnaziu cu predare în limba rusă”, a relatat președintele Congresului comunităților ruse din Moldova, Valeri Klimenko.

Potrivit lui Klimenko, reprezentanții Centrului intenționează să-l invite la eveniment pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, care în această zi va efectua o vizită la Chișinău. ”Să știe ce se întîmplă în Moldova cu școlile cu predare în limba rusă”, a punctat Klimenko.

Anul trecut, Consiliul sătesc Olănești a închis gimnaziul local cu predare în limba rusă, în conformitate cu programul de optimizare a instituțiilor de învățămînt preuniversitare. Elevii au fost transferați în liceul moldovenesc din Olănești, însă părinții declară că condițiile de studii sînt mai proaste.

La începutul anului 2013, instanța de judecată raională a decis că gimnaziul a fost închis ilegal, fiind încălcată legialația în vigoare a Republicii Moldova. Decizia instanței a intrat în vigoare în luna aprilie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?