X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Lifturi periculoase în capitală! Mai mult de jumătate dintre acestea au termenul depășit (VIDEO, FOTO)

16 aug. 2013,, 17:40   Societate
5012 2
Foto: noi.md
Peste jumătate dintre lifturile din capitală au termenul depășit de 25 de ani și mai mult. Chișinăuienii se plîng că achită lunar facturile pentru deservire, dar rezultatele nu se văd. Este și cazul locatarilor casei nr. 27 din strada Florilor, sectorul Rîșcani, care sînt nevoiți să urce pe jos 16 etaje de cel puțin 2-3 ori pe săptămînă, transmite NOI.md.

Anatolie, locatar al casei nr. 27, i-a mărturisit reporterului NOI.md că nu o dată, din cauza defectării ascensorului de mărfuri, a fost nevoit să urce scările pînă la etajul 12 cu bicicleta în spate. ”Foarte des se strică liftul și foarte des ridic scările pe jos, cu bicicleta în spate. Cînd lucrează liftul de persoane, ridic bicicleta în picioare și încăpem. Ce să fac?”, a precizat locatarul.

Un alt locatar al acestei casei, Alexandru Moraru, spune că problema lifturilor persistă deja de vreo 5-7 ani. ”Parcă îl repară și merge cîteva ore, după care butoanele se strică și trebuie să urci la etajele 2 sau 3 ca să-l chemi. Plătim lunar cîte 40 de lei pentru deservire. Tot atîta plătim pentru reparația lifturilor. Unde se duc banii, nu înțeleg”, s-a indignat Alexandru Moraru.

Solicitat de NOI.md, directorul ÎMS ”Liftservice”, Ion Stanciu, a recunoscut că există această problemă, îndeosebi în sectorul Botanica al capitalei. ”1700 de lifturi au termenul depășit, fiind mai vechi de 25 de ani. Peste vreo 700 au 35-40 de ani. Despre ce reparație să vorbim? Azi le facem și mîine din nou se strică. Anul acesta primăria ne-a alocat vreo 3 milioane, care ne ajung să schimbăm doar 3 lifturi și să mai reparăm altele 10. În total, pentru reparația lifturilor cheltuim lunar vreo 300-400 de mii de lei. Cel mai grav este că piese pentru lifturile noastre nu se mai produc. E foarte greu de reparat. Cum să lucreze lifturile, dacă noi nu avem tot necesarul pentru a le repara?”, a menționat Stanciu.

Ion Stanciu a spus că este nevoie de un proiect național privind modernizarea tuturor lifturilor vechi din Chișinău. În acest sens, întreprinderea municipală a expediat către Ministerul Economiei o scrisoare, dar a rămas fără răspuns.

În total, în municipiul Chișinău sînt pînă la 5 mii de lifturi, dintre care aproape 3 mii se află la balanța ÎMS ”Liftservice”.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?